Документи се подават в Информационен център“.Община Асеновград набира потребители,  по

...
Документи се подават в Информационен център“.Община Асеновград набира потребители,  по
Коментари Харесай

Проект „Топъл обяд“ в община Асеновград набира потребители

Документи се подават в „ Информационен център “.

Община Асеновград набира консуматори,  по стратегия „ Храни и главно материално подкрепяне “, по план „ Топъл обяд “, който започва от 01.10.2022 година до 30.09.2025 година Заявления могат да се подават в деловодството на общината и в кметствата по селата.

Община Асеновград има опция да достави „ Топъл обяд “ в поддръжка на уязвими жители, които са в усложнение да обезпечат сами прехраната си. Чрез подпомагането с топъл обяд се цели да се обезпечи здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в положение сами или благодарение на свои близки да си обезпечават такава. Ползвателите на „ топъл обяд “ всекидневно разчитат на тази помощ и са мощно подвластни от нея. Топъл обяд за най-нуждаещите се лица се дава целогодишно в отговор на открити трайни и/или неотложни потребности. Услугата доближава и до по-отдалечени места, където хората изпитват още по-сериозни усложнения за обезпечаване на прехраната си. С цел понижаване на административната тежест, административните контракти за даване на безплатна финансова помощ могат да се подписват дълготрайно, само че не повече от 3 години и при опростени правила за възобновяване на разход за единица артикул – топъл обяд. В допълнение към даването на топъл обяд се дават и съпътстващи ограничения, съответстващи на съответните потребности на представителите на целевите групи.

Целевите групи за приемане на топъл обяд по актуалната процедура са избрани в Раздел II, член 6 от Наредба РД-06-53 от 17.09.2021 година за реда и изискванията за установяване на целевите групи и ориентиране на помощта по Програмата за храни и главно материално подкрепяне 2021 – 2027 година, съфинансирана от Европейския обществен фонд плюс.  Основна целева група за даване на топъл обяд са:  лица и фамилии без приходи или с ниски приходи, възрастни фамилии пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски приходи, не могат да се устоят с тези приходи и имуществото си и не получават поддръжка от околните си; лица – обект на обществено подкрепяне, в това число и от кръга на лицата по член 4, алинея 1 от Наредбата, които са в неспособност да задоволят главните си витални потребности и за тях е открита потребност от ежедневна спомагателна подкрепа; лица с ниски приходи, които заради налични увреждани или здравословни ограничавания са със затруднено или невероятно самообслужване, включително самотни лица с трайни увреждания с ниски персонални приходи от пенсия, за които няма подобаващ претендент за помощник по механизма персонална помощ; лица, които заради инцидентни условия са в затруднена и уязвима обстановка и за тях е открита потребност от този тип подпомагане; скитащи и бездомни лица; лица от уязвими групи – жители на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от спомагателните разпореждания от Закона за убежището и бежанците.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР