Документът е готов, като се очаква да се гласува на

...
Документът е готов, като се очаква да се гласува на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Ще обявим форсмажор, за да помогнем на бизнеса

Документът е подготвен, като се чака да се гласоподава на идващото съвещание на Министерския съвет
Ще предложим на Министерския съвет да се разгласи форсмажор поради войната, с цел да се облекчи българския бизнес. Така ще могат да се предоговарят контракти за доставки, да се отсрочват неустойки и да се отсрочват периоди. Това разгласи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова по време на чуването си в икономическата комисия в Народното събрание.

Тя посочи, че държавното управление може да разгласи форсмажорни условия не за избрана стока, а за интервал от време и ще предложи този интервал от време да бъде от 24 февруари 2022 година до месец март.

Форсмажор се афишира за избран период - като сега става въпрос за времето от 24 февруари, когато стартира войната, до март.

Нинова е разговаряла с Българската строителна камара, която е алармирала за проблеми със първични материали и повишаване на цените на желязото и други материали. „ Проблеми има във всички браншове. Нашите търговски стопански служби в чужбина изследват сега благоприятни условия за различни трасета и страни за доставки “, разкри още тя.

Също по този начин от земеделското министерството към този момент са подали информация към Брюксел, че сме подготвени при усложняване на ситуацията да се спре износа на зърно от България. Към момента износът не е спрян.

Документът е подготвен и сега върви на междуведомствено координиране, като се чака да се гласоподава на идващото съвещание на Министерския съвет другата седмица.

„ Причините за оповестяване на форсмажора са само изписаните в закона – война, пандемия, земетресение. Лимитирано е в закона. Нямайте терзания, че ще измислим някаква друга причина. Конкретният мотив да го създадем е настояването съвсем от всички сектори в българската стопанска система. Обявяването на форсмажор от държавен орган, единствено като решение, по-късно се предава на българска стопанска камара, която издава самите удостоверения на компаниите и компаниите с този документ могат да предоговарят разнообразни клаузи в договорите си. Във всеки контракт има друго записани текстове. Например – в някой контракт може да написа, че при форсмажор доставката може да се отсрочи с 10 дни “, изясни тя в коридорите на Народното събрание след чуването си в отрасловата комисия.

По думите й текстовете в договорите не са унифицирани.

„ Всяка компания си е подписала контракт, в който се планува при форсмажорни условия какво ще се случва. На тях им би трябвало просто решението на държавен орган и удостоверението, което публично се издава от Българска стопанска камара. Това ще им даде независимост за предоговаряне, за това към българските компании да няма искания в този момент и незабавно за неустойки, в случай че не могат да си изпълнят договорите. Разбира се, тези неустойки ще са дължими, само че в някакво по-далечно време или на разсрочено заплащане и така нататък Това е належащо за облекчение на българските компании, на българската стопанска система и съгласно мен най-малкото, което от страната можем да създадем, с цел да подпомогнем стабилизирането на българските компании “, акцентира Нинова.

Тя уточни и кои са най-застрашените компании, които биха могли да спрат да работят, в случай че тази мярка „ форсмажор “ не бъде подхваната.

„ Най-засегнати са експортно насочените компании, защото те имат интернационалните контракти, а сега най-пострадали са интернационалните контракти заради спиране на веригите на доставки. Вътрешният пазар не е толкоз обиден. Тоест, в случай че би трябвало да обобщя на кои компании това би помогнало най-вече, то това са експортно насочените компании “, сподели вицепремиерът.

Нинова разкри още, че всекидневно се следят питателните артикули и най-много храните от дребната потребителска кошница.

„ Както знаете направихме и едно осведомително табло на стената на Министерството на стопанската система и промишлеността извън, с цел да може всеки да види настоящите цени на главния пакет от хранителни артикули. Тях следим и през Комисията за отбрана на потребителите и Държавната организация „ Стокови тържища и борси “. Буквално всеки ден сътрудниците са на терен и ревизират за злоупотреби на пазара, за нарушени конкурентни условия, за скрити количества, които се държат с оглед изчакване да се увеличи цената и тогава да се пуснат на пазара. Имаме към този момент и такива случаи. Така че, всеки ден следим най-много питателните артикули “, увери Корнелия Нинова.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР