Документалния спектакъл Апарт ще видят премиерно зрителите на Театър Азарян

...
Документалния спектакъл Апарт ще видят премиерно зрителите на Театър Азарян
Коментари Харесай

Театър Азарян почита любими български артисти с документален спектакъл

Документалния театър „ Апарт ” ще видят премиерно феновете на Театър Азарян на 29 ноември в границите на Международния сценичен фестивал-лаборатория „ NEDRAma- international ”, който се организира от 25 до 30 ноември 2018 година

Заглавието „ Апарт ” идва от термин в театъра, който значи думи на персонажа, произнесени непосредствено към публиката. Така влияе и представлението, което посредством средствата на пърформанса предизвиква публиката да съпреживее неповторим опит, съчетаващ в себе си интерактивно поднесени документални текстове, съчинения, разкази и изявленията за живота на едни от най-обичаните актьори.  В спектакъла са употребявани документални разкази и изявленията на бележити български режисьори и артисти като Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Ицхак Финци, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, Стефан Илиев – Чечо, Христо Домусчиев и други

Историите за света на киното и театъра са разказани от създателите на сборника „ Артисти със сребро в косите ” и събрани в драматургична рамка от актрисата Людмила Сланева. Вълненията, мислите и страстите на нашите именити актьори ще бъдат разказани от младите артисти Антъни Пенев, Бориса Сарафова, Димитър Крумов, Надя Керанова, Петя Бончева и Севар Иванов. Визуалната среда и видеомапинга са дело на Владислав Илиев, а в подготовката на видеоинсталацията вземат участие Павел Павлов, Александър Ковачев, Александра Апостолова и фотографът Светослав Караджов.

„ Как бързо тече времето и какъв брой е преходно всичко е главното, което ни интересуваше, до момента в който репетирахме. Артистът винаги наподобява малко „ допълнително “. В интервютата на известни артисти, както и на някои забравени към този момент такива, открихме за пореден път, че индивидът в актьора е особена порода.Той е кадърен да види и усети неща, които остават невидими за другите и да живее в тази непрозрачност все едно тъкмо тя е животът. А може би е. Погледнат в профил артистът постоянно наподобява като луд. Но той по-скоро е другаде. И може да те заведе там. “, споделя режисьорът Илко Ганев. 

Младият режисьор приключва Театрознание и сценичен мениджмънт в НАТФИЗ, има магистратура по Режисура в театралните изкуства при проф. Красимир Спасов. Автор е на сюжети, телевизионни излъчвания и документални поредици, в този момент изследва българския спектакъл в Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките, където е докторант. 

„ Аз открих, че в разказите на хората, които живеят и дишат ВЪВ и С спектакъл, има нещо налудничаво, лунатични и дори фанатично. От друга страна времето е нещо, което лишава тази „ прелестна полуда “. Артистът живее в един конфликт на време и безвремие. Живее даже и когато животът стопира в чисто физически смисъл. Артистът е „ необикновен жанр животно “. Не е като другите хора. Мисля, че спектакълът „ Апарт “ се занимава и с тази тематика. А тя е моя тематика от дълго време. “, добавя актрисата Людмила Сланева, която е компилирала текстовете и интервютата на именитите актьори особено за плана. Самата тя е приключила актьорско майсторство при огромния Крикор Азарян, чието емблематично име носи и театърът, в който ще се състои идната премиера.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР