Документална изложба, посветена на 50-годишнината от Международния конгрес на архитектите

...
Документална изложба, посветена на 50-годишнината от Международния конгрес на архитектите
Коментари Харесай

За празника на Варна – 50 години Международния съюз на архитектите UIA

Документална галерия, отдадена на 50-годишнината от Международния конгрес на архитектите във Варна, единственият архитектурен конгрес от този върховен професионален сан, извършен в България (1972 – 2022)

15 август 2022, 18.00, пешеходна зона, център, подлез " Шипка "
В Деня на Варна, 15 август 2022 година вниманието на пешеходците в центъра на града ще притегли изложбата „ Варна – 50 години UIA " - особено събитие, отдадено на 50-годишнината от XI Конгрес на Международния съюз на архитектите UIA, който от 24 до 30 септември 1972 година събира във Варна най-видните представители на международната архитектурна общественост, научи Moreto.net. Това е единственият архитектурен конгрес от този върховен професионален сан, извършен в България и то във Варна. Изборът на Двореца на културата и спорта, една от забележителните здания на Варна, за място на събитието, не е инцидентно. Домакинството на България безспорно е самопризнание за българските архитектурни достижения и научни разработки, съзвучни с тематиката на конгреса „ Архитектура и отдих ". През 60-те и 70-те години на предишния век в България се построяват знакови комплекси за отдих по Черноморието, измежду които Албена, Русалка, Златни пясъци, Дружба, Слънчев бряг. Автори са фамозните архитекти Никола Николов, Николай Ненов, Михаил Соколовски, Евгени Зидаров, Марин Маринов, Жечко Чолаков, Виржиния Попова и други

Изложбата „ Варна – 50 години UIA " е осъществена от Неправителствени организации Варна Дизайн Форум и Камарата на архитектите в България, Регионална гилдия Варна, с поддръжката на Фонд „ Култура " при Община Варна. Принос за нейното основаване имат: проф. доктор арх. Росица Никифорова, проф. д.а.н. арх. Тодор Кръстев, доцент доктор арх. Станчо Веков, дизайнерът Симеон Георгиев, арх. Максим Недков, арх. Марин Велчев, Велизара Стоянова, арх. Георги Найденов, проф. доктор арх. Тодор Булев, арх. Николай Рачински.

Експозицията наблюдава в 47 пана на български и британски език архитектурните достижения от 70-те години, в относителен разбор с днешното положение. Първият акцент в изложбата е на проф. арх. Тодор Кръстев, д.а.н., участник в подготовката на конгреса, който въз основата на богат архивен материал, показва Слънчев бряг през миналите 50 години. По-нататък доцент доктор арх. Станчо Веков съпоставя тогавашните и днешни архитектурни обекти по Северното Черноморие с извода: „ Макар да са минали едвам 50 години от този висок конгрес, останал като самобитен израз на самопризнание за качествата на българската архитектура и по-специално на архитектурата на Черноморските ни курорти, ние към момента не съумяваме да опазим това завещание, което дефинираме като българския Модернизъм, от негативите на строителната агресия за интервала на целия либерален преход. Защото не се касае единствено за загуба на обособени истински архитектурни творби от първия стадий на създаване на курортните комплекси у нас, само че и за заплахата да нарущим най-ценното им качество – градоустройствената целокупност, точния човешкия мащаб и оптималното им регистриране в неповторимата естествена среда, което ги правеше неповторими.»

Изложбата „ Варна – 50 години UIA " ще бъде открита на 15 август 2022 година от 18 часа на пешеходната зона, в центъра на Варна, наоколо до подлеза „ Шипка ". Организаторите канят медиите и варненци на прям диалог за запазване на българското архитектурно завещание.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР