Документална изложба “Страната на спасените евреи” се открива на 14

...
Документална изложба “Страната на спасените евреи” се открива на 14
Коментари Харесай

Документална изложба във ВТУ разказва за спасяването на българските евреи

Документална галерия “Страната на избавените евреи” се открива на 14 юни в Център “Конфуции” на Великотърновсия университет, като част от програмата на Международна научна конференция “Спасяването на българските евреи – събития и личности”.

Експозицията съдържа незнайни и непредставяни до момента обстоятелства от българското присъединяване във Втората международна война и спасяването на българските евреи. В нея са включени отчети, писма, телеграми и дневници на висшия немски държавен уред, на сътрудниците на Гестапо в няколко страни, както на немските дипломати в София, Букурещ и Анкара. Документите потвърждават особената роля на Цар Борис и Правителството в спасяването както на българските евреи, по този начин и на няколко хиляди евреи от Словакия, Румъния и Унгария, които с български директни визи и с кораби пътуващи под български байрак са намерили избавление в Палестина.

Всички експонати са открити в Бундесархив – Берлин, Германски политически списък – Берлин, Хесенски централен списък – Висбаден, Мемориала “Ванзее”, както и архива на Ватикана. Включени са и всички награди на българското царско семейство от международни еврейски организации, за ролята на Цар Борис и Царица Йоана в спасяването на евреи през Втората международна война. Изложбата е дело на Израелско-български институт и Филмова студия “Време” и се осъществя с поддръжката на Фонд “Култура” на Министерството на културата във връзка Председателството на Съвета на Европа 2018 година

 60302f343779d7b3eeb16fb70b5b690b
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР