Документ, смятан за ръкопис от Галилео Галилей, всъщност е фалшификат,

...
Документ, смятан за ръкопис от Галилео Галилей, всъщност е фалшификат,
Коментари Харесай

Документ, смятан за ръкопис от Галилео Галилей, се оказа фалшификат

Документ, считан за ръкопис от Галилео Галилей, в действителност е фалшификат, оповестява Мичиганският университет.

Единичният лист хартия е същинска находка измежду експонатите на библиотеката на Мичиганския университет. Вътрешно следствие на професор по история е открило, че документът е подправен. Водните знаци датират от не по-рано от XVIII-ти век, над  години 100 след гибелта на известния астроном, предава profit.bg.

" Беше много изненадващо, когато научихме, че това, което считаме за написано от  Галилео в действителност не е от него ", споделя Дона Хейуърд, изпълняваща длъжността декан пред " Ню Йорк Таймс ".

Според аукционния азбучник от 1934 година кардинал Пиетро Мафи (1858-1931), архиепископът на Пиза, е удостоверил истинността на ръкописа, сравнявайки го с други писма на Галилео Галилей.

Черновата на писмото в действителност е написана от известния астроном по отношение на представянето на нов телескоп във Венеция през 1609 година Финалната част на документа е изпълнена с бележки за Юпитер, които Галилео Галилей си е водел. Те могат да бъдат открити в националната библиотека на Флоренция.

Когато Ник Уайлдъринг, историк в Държавния университет на Джорджия, вижда изображение на документа, той усеща нещо съмнително. Мастилото, почеркът и някои от думите наподобяват несъответствуващи за документ от XVII-ти век.

След опасенията на още един специалист - куратораПабло Алварес, Мичиганската библиотека стартира вътрешно следствие, написа Sciencealert. Три месеца по-късно, университетът разгласи, че Уайлдъринг е прав. Документът не е написан от Галилео, а това най-вероятно от Тобия Никотра, известен  италиански измамник.

Издайническите водни знаци в хартията потвърждават, че това не е същински документ. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР