Докторът на геологическите науки Вълко Гергелчев вече е достатъчно известен

...
Докторът на геологическите науки Вълко Гергелчев вече е достатъчно известен
Коментари Харесай

В България има злато за 1 трилион и 100 милиарда долара!

Докторът на геологическите науки Вълко Гергелчев към този момент е задоволително прочут бодил в петата на скандалната канадска компания “Дънди прешъс ” , която 14-а година извлича българско злато от най-богатото находище в Европа – Челопеченското. Припомняме – съгласно светилото, това става по най-разбойническия метод и страната ни към този момент е изгубила милиарди от мега скандалния концесионен контракт, който е без казус в целия свят все още! Българският Индиана Джоунс, въоръжен с моливи, калкулации и планирани карти, стартира следващото си признание пред “ШОУ ”, с следващата си мрачна прогноза. И не по-малко стряскаща имитация: „ Знаете ли, че нас двамата може да ни убият или пребият?!…

– Казахте „ Знаете ли, че нас двамата може да ни убият или пребият?!… ”. Знам, че се подслушва телефонът ви от последното ни изявление. Но кой ще ни поръча в този момент? “Дънди прешъс ”?

– Те, несъмнено! Кой различен? Защото този път освен ще приказвам, само че към този момент подхващам акция по тяхното изпъждане и наказание за милиарди, поради геноцида в Панагюрския район, кражбите и пропуснатите изгоди за България! И ние с вас ще изнесем данните, които дават основанието за тази акция. Така че –  става ужасно!

– Благодаря за достойнството, само че мен не ме тикайте измежду жертвите на “Дънди ”. Аз съм един от многото, а вие сте най-опасният, зложелател № 1 на канадската фирма…

– Нещо повече – аз съм съветски разузнавач, сътрудник на КГБ… Според “Дънди ”, несъмнено. А другояче към този момент пет държавни управления са техни сътрудници, на процедура.

Така излиза, в случай че проследим хронологията на употребата на многострадалното Челопеченско находище. Свикнали сме да плюем предишното, само че ето ви два неповторими, засекретени документа от 1990 година, които ясно демонстрират кой и по кое време е бил угрижен същински за здравето на хората в региона на находището.

Първият е отчет от 1990 година на Милко Попов – общоприет шеф на държавната компания “Полимет ”. Той предлага “прекратяване на преработката на меден концентрат в ТМК “Г. Дамянов ”- Средногорие, произвеждане на МОП “Челопеч ”, съдържащ нездравословни примеси от арсен. Следва мигновена реакция на държавното управление с Решение № 19 от същата година “ За преустановяване преработката на меден концентрат, придобит в МОП “Челопеч ” и съдържащ нездравословни примеси от арсен ”. И това става в бурната 1990 година, т.е. по времето, когато съгласно огромните анализатори, демократи на прехода, на ръководещите и прясната още номенклатура въобще не им е пукало за народа. Е, да, но от въпросните документи излиза, че им е пукало.

– Минава време и какво се случва?

– Идват ирландските “Наван ” и “Минорко ” при ръководството на Костов. При последните страната ни най-малко има 32 % акционерно участие…

– Нека минем напряко към драмата с “Дънди прешъс ”…

– През 2003 година, при ръководството на Симеон, идва най-сетне “Дънди прешъс ”, която до тогава единствено кръжеше към Челопеченското находище като лешояд. Постепенно канадската компания не просто стартира да ограбва находището, само че и изцяло го обсеби. Днес в Челопеч всичко е оградено като в супер конфиденциален обект – пиле не може да прехвръкне оттатък загражденията. Дори специалисти или чиновници на Министерството на стопанската система и енергетиката нямат достъп! Трябва да се доверяваме на техните доклади, в случай че благоволят да ни ги предоставят; би трябвало да се наведем ниско, в случай че ни подмятат някой и различен цент от мизерната такса – 1,44 % . Само че без точни числа е мъчно да илюстрирам цялостния обир. А аз ги имам до доста огромна степен.

– Народът обаче мъчно ще разчете таблиците ви, които виждам пред себе си, тъй че – карайте напряко?

– Ами то, в случай че караме без точни числа какво ще излезе?

– Истината! Стига да съумеете да я обобщите, синтезирате и поднесете като краен артикул на читателите ни.

– Добре, да опитаме. Значи “сделката на века ” за това находище за 10 години – от 2003 година до 2013 година, стартира от 300 000 тона рандеман на руда и стига до 2,180 млн. тона през предходната 2013 година

Вземаме средногодишния рандеман от 1 млн. тона руда, което за мен никога не е вярната цифра, да оставим, че в мижавата концесионна такса, с изключение на златото и медта, влиза и среброто, само че “Дънди ” благоволиха да платят тази такса за пръв път едвам предходната година . Е, не става дума за огромни пари – няколко милиона годишно само…

– Умножено за годините, през които не е плащана тази такса, тези “малки пари ” май вършат огромни пари?

– Е, да, по този начин е.

Доста пари са изгубени

Но това не е нищо спрямо останалите обири, които им поднесохме на тепсия. Миналия път ви загатнах за Лидия Шулева, която еднолично понижи така и така неповторимата, невиждано дребната за целия свят концесионна такса от 1,5 на половина – на 0,75 . До края на мандата си. Загубихме големи пари. После тези от “Дънди ” добиха кураж и за интервала на първичния контракт с тях – от 2003 година до 2013 година, загубите от техния рандеман станаха пагубни. Но това още не беше всичко…

– Значи цифрите отиват на кино и остават едноличните решения на такива като Шулева?

– Така излиза. Но освен Шулева действаше еднолично . През 2007 година се преподписа договорът с “Дънди ”. Станишев беше заложил в новите параметри към този момент такса от 3 до 8 %. Те си я понижиха едностранно на 1,44, а на процедура получавахме още по-малко. Просто смешни пари. От порядъка на няколко милиона до най-голямото заплащане от 12 млн. и нещо. Просто смешно в действителност! Отделно от това Румен Овчаров еднолично промени клаузата вместо 2 млн. т безцианиден рандеман – 2 млн. цианиден рандеман, плюс 1 млн. без цианиди. Добре, че рипнахме ние, учените, и в последна сметка Върховният административен съд се произнесе в наша изгода. Добре, само че “Дънди ” не съблюдаваха нищо от решението на Върховен административен съд . Според моите калкулации, за предходната година те са добили не 1 млн. тона, както е по контракт, а 2 млн. т по техни и 2,180 млн. тона руда по мои калкулации, извънредно с цианиди, които са почти толкоз нездравословни, колкото арсена.

За десетте години на “Дънди ” в Челопеч – от 2003-та до 2013-а, насъбраните замърсявания от тяхната употреба сборно надвишават с милиони пъти нормите! Всичко това сборно се намира във водите на язовир “Тополница ”, с които се напоява земеделието в много просторен район, в хвоста. Колкото до механичното замърсяване по веригата: добив-товарене от място и разтоварване на камионите напряко във вагоните на гарата в гр. Златица, или напряко на площадка, откъдето по-късно се претрупват на жп превоза по най-допотопния метод, то разсейките на прахуляк и впрочем във въздуха просто не могат да се изчислят.

Резултатът е ракови болести най-вече.

А в дълготраен проект никой не може да каже какви са провалите върху здравето на хората от района. Но сега в гр. Златица има 16 деца, заболели от рядка форма на левкемия, която кореспондира със замърсяване от арсен . Рак има и измежду възрастните, само че тук директна преписка е мъчно да се направи.

– Намекнахте, че и това не е всичко. Що се отнася с еквилибристиката с цифрите, имам предвид…

– А, да. Става въпрос за нещо в действителност неповторимо! Във въпросния контракт от 2007 година, под натиска на министър Джевдет Чакъров основно, който “Дънди ” оплюха премного посредством платени медии, беше включено и 25-процентно присъединяване на България в концесията, което прави най-малко половин милиард лв. годишно. При това – пари, които трябваше да бъдат плащани от “Дънди ” на страната ни на база техни доклади, нереални във всички случаи. Но, да речем, че става дума за нереалния най-малко даже съгласно техните доклади от 1 млн. средногодишен рандеман на руда. Тези 25 % от цената на крайния артикул, която следва да ни бъде изплатена, вършат точно 500 млн. лева Нека създадем единствено груба сметка. Този контракт е в действие от 2007 година насам. Досега канадците не са ни изплатили и стотинка от контрактуваното, нито пък ние сме поискали нещо.

– Чакайте! Сигурен ли сте, че има подобен контракт? Защото излиза нещо потресаващо – значи при явен и безспорен контракт с “Дънди ” ние сме изгубили до момента 3,5 милиарда лева!?! Така ли е?

Да. И следва да загубим още 1,5 милиарда лева за идващите три години, тъй като договорът е в действие до 2017 година

– Това не може да бъде! Това е повече от парадокс!

– Може, може да бъде! Там, където играят парите, няма парадокси. А в Министерството на стопанската система очевидно от доста време се разиграват много пари. Даже ще ви кажа, че оттова не мога да взема никакви данни за параметрите на добива на “Дънди ”. Било секретна информация. Нищо сходно! Извинявайте, само че аз от дълго време съм в нещата и знам, че златото и уранът, и всичко към тях, бяха такива, само че от дълго време към този момент не са секретни, т.е. те са със статут на обществен достъп до всевъзможни данни . Да не приказваме, че към този момент всевъзможни държавни и министерски специалисти даже не могат да прехвръкнат оттатък загражденията! Имам сведения, че “Дънди ” към този момент протягат ръка и на остарелия хвост от времето на българския рандеман и произвеждане, което е безусловно закононарушение, тъй като той просто не е техен! А в него се крият доста милиарди!

Но през днешния ден никой не може да каже какво става там. За мен е ясно единствено, че облагите на „ Дънди ” са големи и идват освен от добива на злато, мед и сребро, от подправените данни и доклади, които стигат до нас, само че и от извличането на всички останали съществени скъпи съставни елементи.

– И най-после едно малко „ лирично отклоняване ” – какъв брой е “златният ” капацитет на България?

20 000 тона краен артикул, т.е. чисто злато.

Това прави 1 трилион и 100 милиарда $ по сегашните борсови цени на златото

Опасявам се обаче, че скоро тези милиарди няма да потекат непосредствено в българския джоб. В момента има 11 настоящи залежи, откъдето се извлича и злато. В тях има и български компании, както в “Асарел-Медет ” или “Елаците ”, само че там пък ги е „ яхнала ” белгийската компания “Аурубис ”, която купува от тях концентрата, само че крайният артикул се добива в Белгия. Има и една британска компания, която работи на същия принцип. И няма нито една българска компания, която да добива злато като краен артикул! Това е ситуацията към този момент. Иначе персонално аз съм показал 826 планирани точки, където може да се търси злато, имам 27 карти на прогнозните находища, само че няма да ги посоча, тъй като хищниците единствено това чакат – незабавно да налетят наготово, да отидат и да грабят. При мен са идвали китайци, на които сложих изискване – ще ви посоча къде има злато и какво да вършиме, само че в случай, че всичко ще бъде фифти-фифти, т.е. по 50 % за България и 50 за китайците. Не се съгласиха. Във всеки случай, това, което знам планирано освен за България, само че и за залежите в Турция, Гърция, Румъния, Чехия, Словакия, Украйна, Русия и Германия даже, повече няма да разпределям с лека ръка. Защото преди две седмици “Дънди ” евентуално купиха най-сетне и общинския съвет в Крумовград и той им даде позволение за рандеман, откакто толкоз време се опъваше. Този рандеман, доколкото знам, ще бъде по същия грабителски метод, с цианидна технология и всички други номера и последствия за нас, които “Дънди ” по този начин и не желае да загърби. Там следва жестока екологична злополука, в случай че се позовем на анализите на честния американски академик хидрогеолог Робърт Мартин. Скоро хората от Крумовградско няма да има даже с какво да си поливат градините, тъй като целият воден запас в района е очакван за добива на “Дънди ” в находището “Хан Крум ”. Безкрайно скърбя и се оправдавам на крумовградчани, тъй като и това находище “Дънди ” отидоха да го сондират, по мои планирани данни и на база моите карти. Но към този момент е късно.

Едно изявление на Славей КОСТАДИНОВ/ dnesplus.bg

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съответстват.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го разпространяваме посредством бутончетата за шерване изпод.

Благодарим Ви!

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР