Докторантската стипендия ще бъде увеличена от 450 на 500 лева

...
Докторантската стипендия ще бъде увеличена от 450 на 500 лева
Коментари Харесай

Докторантската стипендия се учеличава от 450 на 500 лева на месец

Докторантската стипендия ще бъде увеличена от 450 на 500 лв. на месец през идната година. Това се разбра от мнение на просветния министър Красимир Вълчев по проектобюджета за обучение и просвета за 2018 година, който бе разискван през днешния ден в отрасловата комисия в Народното събрание. За нарастването са заложени 2.5 млн. лв..

Размерът на докторантската стипендия не е променян от 2008 година и сега е с 10 лв. по-малък от минималната работна заплата. От 1 януари тя ще бъде 510 лв. и съотношението ще се резервира.

В понеделник докторанти изпратиха писмо до депутатите и Министерския съвет, в което желаеха размерът на стипендията да бъде най-малко една и половина минимална работна или от януари най-малко 765 лв. на месец.

" Неудовлетворени сме от това нарастване. Стипендията би трябвало да се усили двойно. През 2008 година е било по този начин и това е станало тласък на младежите да записват докторантура. Един младеж няма по какъв начин да се устоя с тези 500 лв. на месец ", сподели Яна Вангелова от Националното посланичество на студентските препоръки.

Според проф. Лъчезар Аврамов от Българска академия на науките разгласи, че един докторант, квалифициран в България, коства към 100 хиляди лв., само че множеството от тях отпътуват за чужбина. Той също изиска стипендията да стане 900 лв., защото след години нямало да смисъл да се води този диалог.

" Рязко би трябвало да увеличим стипендиите - склонен съм. Но аз пък имам данни, че има хора, които са записали докторантура единствено поради стипендията ", сподели министър Вълчев.

Днес министър Вълчев разгласи, че парите за просвета за следващата година ще са 405.8 млн. лв. при 285 млн. лв. през т.г. След митингите на учени на 1 ноември вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов дадоха конференция, на която да обяснят, че в проектобюджета за 2018 година има към 120 млн. лв. повече за просвета, за множеството от които учените би трябвало да аплайват на конкурентен принцип.

От думите на министър Вълчев през днешния ден се разбра, че бюджетите на Българската академия на науките (БАН) и на Селскостопанската академия (ССА) се усилват с общо 5.9 млн. лв.. В проектобюджета са заложени 63.5 млн. лв. за програмно-конкурсно финансиране на научната и изследователска активност в осъществяване на Научната пътна карта за научна инфраструктура. По думите му същинското нарастване на парите за просвета е 80 млн. лв., само че останалите пари са за докторанти.

От Българска академия на науките изрекоха мнение, че нарастването на парите им ще отиде единствено за покриване на минималната работна заплата, само че не и за нарастване на заплатите на научните служащи. Според ръководителя на академията акад. Юлиан Ревалски този бюджет е мощно притеснителен.

За обучение в проектобюджета за следващата година са заложени към 490 млн. лв. повече, като най-голяма част от парите ще отидат за нарастването на учителските заплати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР