Докторантът от БАН Петко Стоев е победител в конкурса Предприемач

...
Докторантът от БАН Петко Стоев е победител в конкурса Предприемач
Коментари Харесай

Млад български учен разработва робот за рехабилитация на пациенти след инсулт и травми

Докторантът от Българска академия на науките Петко Стоев е победител в състезанието „ Предприемач в науката “ на фондация Карол Знание (Karoll Knowledge Foundation), заяви пресслужбата на академията. Младият академик от Секцията за киберфизични системи към Института по осведомителни и информационни технологии ИИКТ ще получи 30 000 лева, с цел да продължи работата си по плана за рехабилитационен робот – здравна система за възобновяване на пациенти след инсулт и тежки контузии на горните крака.

Разработката е първообраз на робот вид екзоскелет, който да даде опция за рехабилитация на пациенти, с цел да се облекчат доста пациентите и медицинските специалисти в процеса на възобновяване след инсулт или злополуки. Роботът ще бъде основан на правилото на телемедицината. Той ще извършва рехабилитационните процеси самостоятелно, откакто му бъдат заложени отдалечено ръководещи параметри от здравно лице. За реализирането на отдалечена връзка ще бъде създадено приложение за далечен надзор.

Експертите са безапелационни, че сега липсват интелигентни телеуправляеми рехабилитационни роботи, които разрешават пълноценна рехабилитация в домашни или болнични условия на пациенти.

Разработването на подобен новаторски робот ще способства за огромни, навременни, налични и лесни за осъществяване рехабилитационни процедури, считат учените от екипа, в който взе участие и Петко Стоев.

С помощта на роботизираната система ще се предотвратят претоварвания или затруднения и ще се форсира възстановителният им развой. Разработката е използвана по едно и също време за лява и дясна ръка. Това ще направи роботът първи по рода си освен у нас. Проучванията демонстрират, че до момента сходен артикул не е осъществен. Името на робота ще бъде Re4Life.

Петко Стоев е година постоянен докторант в ИИКТ- Българска академия на науките по докторска стратегия „ Приложение на правилата и методите на кибернетиката в разнообразни области на науката “. Темата на докторантурата му е „ Многоцелеви телеуправляем сервизен робот “. Има оповестени 18 научни отчета, независими и в съавторство, в страната и чужбина. Един от тях отдаден на тематиката за рехабилитационния робот. Разработката е оповестена в Mechanisms and Machine Science, 120, Springer Nature, 2022 под заглавие Research and Control of Wearable Robot for Wrist Rehabilitation.

Фокусът на научните му ползи са роботиката, мозъчно-машинният интерфейс, виртуалната действителност. Сега в ИИКТ създава и конструира роботи за разнообразни сфери – Индустрия 4.0, обвързани с умните заводи и производства, роботи за STEM образования, роботи за подкрепяне на възрастни и на хора с увреждания.

Петко Стоев рабати над основаването на рехабилитационния робот с огромен екип, който включва хора с разнообразни умения и опит, някои от които работят в чужбина. С тях има намерение да основе едноименна компания Re4Life.

Фондацията, която взе решение да удостои младия академик с годишната си премия за предприемачество в науката, сплотява български учени, работещи в чужбина, с одобрен престиж в своите области.

В Консултативния съвет на фондацията влизат и трима съумели българи, които работят в региона на медицината: проф. Николай Желев - създател на първото изкуствено сърце от стволова клетка, професор по медицински биотехнологии в Abertay University, Дънди, Англия, проф. Атанас Атанасов, началник на Катедрата по молекулярна биология в Institute of Genetics and Animal Breeding на Полската академия на науките, хабилитиран учител по фармакология във Виенския университет, Австрия, създател и изпълнителен шеф на International Natural Product Sciences Taskforce (INPST), сдружение, обединяващо учени, водачи, както и доц. Здравка Медарова, която е радиолог в Harvard Medical School, Бостън, Съединени американски щати. Сега работи в Massachusetts General Hospital и организира научни проучвания в региона на приложението на ядрено-магнитния резонанс и проблемите на рака на гърдата и други ракови локализации.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР