Доколко са оправдани очакванията, че със завръщането си Божков ще

...
Доколко са оправдани очакванията, че със завръщането си Божков ще
Коментари Харесай

Какви разследвания се водят срещу Васил Божков?

Доколко са оправдани упованията, че със завръщането си Божков ще даде отговори на основни въпроси, които засягат директно политика и бизнес? В последните месеци няколко пъти се появаваха информации, че той ще се върне в България като предпазен очевидец и това постоянно предизвикваше безредици измежду политиците, проверяващите и елементи от бизнеса.

Васил Божков наподобява се намираше в най-тежка обстановка по времето на Иван Гешев и в края на ръководството на ГЕРБ. Създаде политически план от Дубай, който в едни от изборите през 2021 година съумя да получи 3% от гласовете. Попадна в листата " Магнитски ". Сега, очевидно той се връща в друга обстановка в страната и е доста забавно какво би последвало, както и допустимо ли е да се върне без да е постигнал някакво съглашение.



Какви следствия се водят против Васил Божков?

Едното следствие е за хазартния му бизнес. Там изказванията са, че са укривани такси от лотарийните игри на бизнемена и по този начин бюджетът е ощетен с над 700 милиона лв. . По това следствие Божков има доста обвинявания, измежду които са, че е управлявал проведена незаконна група , която е работила от 2014 година и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни закононарушения. По това следствие има и обвинявания за държане и нелегално придобиване на предмети, които са културно-историческо завещание.

Второто следствие още веднъж е за управление на проведена незаконна група, тя обаче е била за убийства, изнасилвания и изнудвания . По това следствие с изключение на като началник на групата, Божков има и обвинявания за обезпечение на убийства - на Манол Велев и на хазартен предприемач от Благоевград.

Друго от обвиняванията против Божков е за обезпечение на атентата против Алексей Петров от 2015 година , когато беше стреляно с гранатомет по автомобила на някогашната барета. Интересно е, че Божков се прибра в България тъкмо денонощие след погребението на Алексей Петров, който беше показно разстрелян на 16 август по време на разходка на Витоша.

Божков е свикан като очевидец по трето следствие - обвързвано със задържането някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на водача на ГЕРБ Севделина Арнаудова през март предходната година. Те бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинявания, а съдът разгласи арестите им за противозаконни, защото нямало нито едно доказателство за осъществено от тях закононарушение.

Всъщност това е следствието по изказванията на Божков, че Борисов, Горанов и Арнаудова са го изнудвали и той им бил платил 60 милиона лв. рушвети, с цел да работи хазартният му бизнес. Именно от правосъдните решения, с които арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова бяха оповестени за незаконосъбразни се разбра, че изказванията на Божков не се удостоверяват от нито едни други доказателства, даже и от разпитите на очевидци, които са били чиновници в неговите компании.

Васил Божков беше глобен от Съединените щати и по световния закон " Магнитски ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР