Доколко предложеният от Министерския съвет законопроект за независим прокурор, който

...
Доколко предложеният от Министерския съвет законопроект за независим прокурор, който
Коментари Харесай

Румен Радев: На Конституцията не може да се посяга произволно

Доколко препоръчаният от Министерския съвет законопроект за самостоятелен прокурор, който да проверява основния, е уместен, ефикасен и опонира ли на Конституцията. Това попита президентът Румен Радев своя юридически съвет на днешната среща. Държавният глава инициира спор за промени в Конституцията, от който би трябвало да стане ясно къде е мястото на прокуратурата в правосъдната власт, написа debati.bg. „ Очаквам да чуя вашето мнение по необятен кръг от въпроси.

``
реклама

Най-належащият е вашето мнение за оферти законопроект от Министерския съвет, до каква степен съгласно вас той е уместен, ефикасен, има ли несъгласия с Конституцията, ще може ли препоръчаният модел да работи рационално ”, съобщи президентът. И добави: „ Можем да разтеглим дебата в по-широк обсег. Това е структурата и успеваемостта на Висш съдебен съвет, самият модел на прокуратурата, самият модел на Съдебната власт. 

Защото, вие знаете по-добре от мен, от пет ремонти в Конституцията четири са в Глава „ Съдебна власт “. За да се събираме отново през днешния ден, хубаво е да има един разбор, до каква степен дейно с тези ремонти през днешния ден действа правосъдната власт. ” Държавният глава ще упорства в дебата да се включат и правата на жителите – „ по какъв начин можем да ги засилим, по какъв начин можем да засилим тяхното присъединяване, контрола върху ръководството, върху публичните процеси ”. Президентът е безапелационен, че върху Конституцията не може да се протяга ръка случайно. „ Това е една демократична Конституция, една от първите в посткомунистическия интервал в цяла Източна Европа. 

Тази Конституция вкара демократичните правила, вкара разделянето на управляващите, вкара правата на жителите, вкара устройството и действието на една демократична страна наред с рестриктивните мерки на обсега на нейната активност ”, сподели Радев. Той обаче попита: „ Успя ли планът, заложен в тази Конституция, да построи демократична, правова и обществена страна, по този начин както е в нейния увод? Има ли в Конституцията задоволително защитни механизми против погазването на разделянето на управляващите и против властнически произвол? Имаме ли систематичен проблем заради спорен, погрешен прочит на Конституцията, който да води до изострен недостиг на правдивост в нашето общество? И в случай че има подобен – какви са аргументите, имаме ли систематичен проблем ”. В четвъртък президентът ще се срещне със съсловни организации, на които ще бъдат разисквани същите въпроси.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламн
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР