Доколко обявеният за компромис в реформата на международните превози е

...
Доколко обявеният за компромис в реформата на международните превози е
Коментари Харесай

Повече разходи за българските превозвачи след европейската реформа в превозите

Доколко оповестеният за компромис в промяната на интернационалните транспорти е компромис и във връзка с България и съумя ли страната ни да се пребори за настояванията си, свързани с родните превозвачи и тяхната конкурентоспособност?

„ Наистина това, което се случи в Брюксел през миналата вечер, не удовлетворява българската страна, само че има и триумфи, като най-сериозният триумф, който можем да отчетем е, че няма да се прибира транспортното средство на всеки 4 седмици ”, разяснява тематиката в „ Тази заран ” ръководителят на Съюза на превозвачите в България Йордан Арабаджиев.

Общата позиция на транспортните министри в Брюксел планува водачите на камиони да нямат право да спят в шофьорските кабини на територията на целия Европейски съюз. Те ще би трябвало да вършат и отмора най-малко от пет дни сред три серии транспорти в друга страна за седмица. И макар че облекчението на регламента за 4-те седмици се смята за триумф за България, той въпреки всичко е причина за генериране на загуби. Това на процедура ще задължи българските водачи да оставят камионите си на заплатен паркинг и да пътуват от Централна Европа към България, което допуска разход освен на време, само че и на пари.

„ Икономическа логичност няма никаква. Търсят се някакви обществени претекстове за това решение, само че в действителност няма нищо обществено в това един водач да пътува хиляди километри да се върне в България, да почива тук 45 часа, след което още веднъж да се върне в Западна Европа ”, уточни Мадлен Кавръкова, която е юридически консултант към Съюза на превозвачите в България.

„ Ако един транспортьор с пет камиона оперира в Европейски Съюз, на всеки 4 седмици водачите му би трябвало да се прибират в България. Той ще би трябвало да провежда първо камионът да бъде покрай летище, да бъде по опция празен, а това не постоянно е допустимо. Оттам нататък този камион като е на паркинг, той генерира разход от 50-100 евро дневно, би трябвало водачът да се придвижи от паркинга до летище, след това да дойде до София. Ако е от Варна, от София би трябвало да стигне до Варна и чак тогава да стартира да почива 45 часа. 4-5 дни този камион ще бъде отвън пазара и ние тъкмо в това виждаме дискриминирането ”, добави Йордан Арабаджиев.

Според специалистите българските превозвачи не са мечтани в Западна Европа, защото са конкурентноспособни, работят добре, на положителни цени и имат нов автопарк.

Недоволни от контрактуваното в Брюксел останаха и други страни в Европа, измежду които Унгария, Полша, Литва, Латвия, Ирландия и Малта.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР