Доколко обръщате внимание на ноктите си? Може би си правите

...
Доколко обръщате внимание на ноктите си? Може би си правите
Коментари Харесай

Какво говори цветът на ноктите за вашето здраве?

Доколко обръщате внимание на ноктите си?

Може би си вършиме маникюр или ги лакирате, само че отделяте ли в миналото минута, с цел да ги прегледате?

Цветът на ноктите може да приказва за положението на здравето ви, тъй че си коства да се загледате в тях и да видите дали има нещо извънредно.

Жълти нокти

Това най-вероятно е симптом на гъбична зараза или началото на такава. Много рядко може да е симптом на синдром на жълти нокти – рядко заболяване, засягащо белите дробове и лимфната циркулация.

Зелени нокти

Зелените нокти може да са симптом на бактериална зараза с псевдомонас, която може да бъде съпроводена от лека неприятна миризма – доста хора живеят с тази зараза без никакви проблеми, само че тя може да се развие, тъй че въпреки всичко е добре да посетите доктор.

Възможно е също по този начин да е симптом на кандида, която елементарно може да се лекува с лекарства без рецепта от фармацевт.



Кафяви нокти

Този цвят постоянно се дължи на оцветяване, било то от никотин или лак за нокти. Може да се появи и след химиотерапия.

Бели нокти

Белите петна по ноктите могат да значат ниски равнища на кръвен протеин или в най-лошите случаи бъбречна непълнота - само че е извънредно малко евентуално това да е първият симптом. Множество бели успоредни линии могат да се дължат на неприятен маникюр. И, несъмнено, белите петна могат просто да бъдат породени от контузия.

Бели или жълти връхчета

Това може просто да се дължи на контузия на ноктите или е постоянно срещано при хора, които страдат от псориазис. Може също да е симптом на гъбична зараза, която би трябвало да се лекува, преди да се популяризира.

Наполовина бели и на половина кафяви

Това са по този начин наречените „ половина и половина “ нокти и могат да бъдат симптом на бъбречна непълнота. Консултирайте се с персоналния си доктор за повече информация.



Син нокът

Синият нюанс на нокътя постоянно може да бъде непряк резултат от тетрациклиновите антибиотици или симптом на незадоволителна оксигенация на кръвта.

Лилав нокът

Това е знак за нещо, което се случва под нокътя – може да има хематом – кръвен съсирек.

Тъмно леке

​​По-тъмните зони от време на време могат да значат меланом под нокътя или допустима контузия.

Чисто бели нокти и прилежаща кожа

Това постоянно се случва при хора, които имат витилиго – положение, при което кожата губи пигмент вследствие на автоимунно положение.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР