Доколко морална може да бъде инфлацията и защо всъщност по-високата

...
Доколко морална може да бъде инфлацията и защо всъщност по-високата
Коментари Харесай

Икономистът говори: Морална грешница ли е инфлацията

Доколко морална може да бъде инфлацията и за какво в действителност по-високата инфлация е толкоз лоша– Тези въпроси, основни в икономическата доктрина показа на фокус в ефира на Дарик ректорът на Бургаския свободен университет проф. доктор Милен Балтов.

В авторската графа „ Икономистът приказва “ той проучва в елементи аргументите за общото покачване на цените на стоките и услугите, опълчи позициите по тематиката на работещи и икономисти. И насочи вниманието на слушателите към дебатите към теорията на британски създател Едуард Палмър Томпсън, историограф на британската работническа класа- за моралната стопанска система и нейните аспекти обратно във времето и през днешния ден.

Там където други историци намираха тълпи от гладни хора, Томпсън видя причина за опозиция против капитализма

Под морална стопанска система, уточни проф. Балтов, Е.П. Томсън, схваща обстановката, в която с минимална облага би трябвало да се обезпечи съществуването на задоволително храна и задоволително благоприятни условия за прекарване на голямата част от на популацията. Неморална е пазарната стопанска система, която не дава по този начин наречената почтена цена, заради това, че във времена на оскъдица не се преценява с нуждата от регулация на цените, акцентира икономистът.

Инфлацията е предизвикването и на модерния свят. В Съединени американски щати, които са на прага на нови избори нарастването на разноските за живот се оказа сложен за преглъщане от средностатистическия американец и главен проблем за настоящия президент Джо Байдън, поддръжката за който - за втори мандат в Белия дом фрапантно спада на фона на растящата инфлация. В последните три години и половина- интервалът на неговия мандат, инфлацията в Америка набъбна с 19%, уточни проф. Балов.

По думите му, казусът би трябвало да бъде дискутиран и в България, където по негови калкулации за същия този интервал от три години и половина с с натрупването и акумулиране инфлацията е достигнала 35%. На дневен ред още веднъж излиза въпросът за моралната стопанска система.

Ректорът на Бургаския свободен университет цитира ново изследване на икономиста Стефани Станчева, професор в департамента по стопанска система на Харвардския университет. Един от най-перспективните млади учени изследва обществените неравенства и слага акцент върху огромната тема- Защо не харесваме инфлацията, като надгражда и разбора на американския икономист и Нобелов лауреат Робърт Шилър, извършено през 1997 година.

„ В проучването си проф. Станчева е заложила голям брой отворени въпроси - по какъв начин мислите, че инфлацията влияе на вашите спестявания, каква формулировка ще дадете за инфлация и отсам изненадващо са се натрупали голям брой отговори, измежду които се изпъкват причините за така наречен „ морална стопанска система “ от 18 век “, сподели проф. Балтов.

Морално ли е повишаването на цените, вероятен ли е въобще баланс и отваря ли инфлацията още по-голяма бездна сред небогати и богати, чуйте проф. доктор Милен Балтов в „ Икономистът приказва “ по Дарик Югоизток.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР