"Доколко е изгодна цената на дадена стока, която сме си

...
"Доколко е изгодна цената на дадена стока, която сме си
Коментари Харесай

Вижте как януарските намаления могат да ви подлъжат

"Доколко е преференциална цената на дадена стока, която сме си избрали да закупим при извършване на покупки от януарските понижения, може да се ориентираме най-добре като проучим при какви условия се предлага тя от повече разнообразни търговци ", сподели Ерджан Ахмед, основен юрист в Комисията за отбрана на потребителите.
За да бъдат същински пониженията, законът изисква остарялата цена да е прилагана минимум един месец преди акцията за отстъпки.
„ Потребителите би следвало да извърнат внимание на събитието, че някои от пониженията през ноември и декември, е допустимо да са били за по-кратък интервал от време “, изясни той.
Това значи, че изчислението на понижението на цената през януари може да не бъде нито въз основа на последната продажна цена, нито даже на остарялата цена преди понижението, а на база цената, която се е прилагала обратно във времето за интервал, по-дълъг от един месец.
Така да вземем за пример, в случай че Коледно-новогодишното понижение е било от 20 до 31 декември предходната година, то понижената по време на него цена не може да бъде квалифицирана като остаряла цена, посочи Ерджан Ахмед. В случай че е траяло за интервал от един месец, то понижената цена по време на него се приема за остаряла, от която следва да се извърши януарското понижение. Ако потребителят има подозрение, че понижението е лъжливо, може да се обърне към КЗП.
„ Ние ще правим инспекции – както физически, по този начин и документални, като ще пожелаеме от търговците да потвърдят, че оповестената за остаряла цена в действителност се е прилагала за интервал, по-дълъг от един месец “. Изискването е за да няма спекулативно увеличение на цените за къс интервал от време – да вземем за пример за една седмица и по-късно да се разгласи по-голям % понижение.
Проверки за коректността на пониженията се правят по акции на контролния орган и по сигнали на жители. Нарушения на условията на закона по повод известията за понижение най-често се откриват при продажбите на дрехи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР