Докога доброто ще гори на кладата? Помните ли чий е

...
Докога доброто ще гори на кладата? Помните ли чий е
Коментари Харесай

Простихме се с любимия на много поколения актьор Вели Чаушев


„ Докога положителното ще гори на кладата? ” Помните ли чий е този въпрос, кой изрече тези думи? И какво си отговори самичък в едно изявление: „ Докато злото носи дърва ”.

Стотици близки, другари, артисти, музиканти и представители на други изкуства пристигнаха през днешния ден в ритуалната зала на Централни гробища, с цел да се простят с огромния артист – любим на няколко генерации българи Вели Чаушев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Имах щастието да бъда доста пъти с него- по турнета, по спектакли. Ще запомня изключителния му професионализъм и човешката доброта на Вели, показа са него композиторът, поета и артист Хайгашод Агасян. Прекрасен човек, който заслужава нашето почитание и нашата памет, добави той.

„ 25 години сме били с Вели в една гардеробна - стол до стол. Имахме разговор с него, по какъв начин ли не го наричахме - Чауша, Вели, Величко, Велко… ”, спомня си за него артистът Светослав Пеев. Но най-много беше индивидът, който промени в България - не споделям огромни думи, рецитацията, признава той. До това време у нас се рецитираше плакатно, с кряскане, с възторг. А Вели, изключително посредством стиховете на Валери Петров, обърна тази визия - стартира да се приказва посредством изкуството по-откровено и по-доверено пред публиката, уверен е артистът. Вели Чаушев изигра и превъзходни функции, които се помнят, счита той. „ Криво ми е, че го няма…отиде си един добър човек ”.

Вели Чаушев заслужава най-хубавите думи - ходили сме дружно доста по рецитали, изпълнявали сме нашите гениални създатели и преди всичко бих сложила възхищението си от неговото подарък слово, от книгите, които написа, описа за него и актрисата Йорданка Кузманова. Снощи тя е взела в ръце книгата му “Видения в “Небесния спектакъл ”, попрочела малко от нея - мемоари за негови надарени сътрудници от близкото минало и си споделила: Вели, Вели, кой в този момент ще те прибави към тези страници? Йорданка Кузманова и Вели Чаушев са били дружно на тържество преди Коледа. „ Шегувахме се, правихме си комплименти- беше радостно.Той беше нравствен и горделив човек, с достолепие, написа прелестни неща за родния си Златоград и без значение от някои персонални драми, беше постоянно ухилен и с възприятие за комизъм ”, признава тя.

Богата е креативната биография на Вели Чаушев. 1961 година е артист в Държавния язвителен спектакъл. Нашумява с моноспектакъла си по стихове на Валери Петров- „ Разтворен прозорец “. В този спектакъл изиграва и една от най-хубавите си функции - Младия, от пиесата на Валери Петров "Когато розите танцуват". През годините Чаушев има функции в голям брой филми и телевизионни постановки, постоянно прави записи за Българското национално радио. Изявява се и като създател на детски книги: „ Сламчови работи “ от поредицата „ Чичопей “ на издателство „ Захарий Стоянов “ и „ Ще се забележим тази вечер “ от поредицата „ Мелпомена “ на същото издателство. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР