Докладната записка за отдаване под наем на арт кафе в

...
Докладната записка за отдаване под наем на арт кафе в
Коментари Харесай

Дебат около арт-кафетo на ул. „Алеко Константинов“ в Бургас

Докладната бележка за отдаване чартърен на арт кафе в региона на ремонтираната ул. „ Алеко Константинов “ провокира диспути в Общинския съвет в Бургас. Предвижда се след обществена тръжна процедура обектът да бъде предан чартърен за период от 5 години. В края на предходната година, локалният парламент реши да бъдат предоставени отстъпки за наемателите на общински преместваеми обекти в региона. Причината – мястото да може да се развие като занаятчийска, културна и туристическа зона. Според част от общинските съветници обаче по този метод няма да бъдат равнопоставени всички наематели на общински обекти, изключително имайки поради икономическите последствия в резултат на коронавирус пандемията.

Георги Дракалиев изясни, че при предходни негови питания до локалната администрация, от там са посочвали, че на мястото ще бъдат обособени преместваеми обекти за занаятчийска активност, обвързвана с бургаския район. „ Само преди 3 месеца беше импортирано предложение от страна на общинската администрация за смяна на Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги. С това решение – една година напред да бъдат освободени от възнаграждение на таксите всички, които слагат преместваеми обекти на ул. „ Алеко Константинов “ и по ул. „ Св. св. Кирил и Методий “, а по-късно таксите да бъдат понижени на половина. В последна сметка там се появява кафе, което ние ще да дадем за 5 години напред чартърен. Наемателят на кафето ще заплаща наем за тези 26 кв. м. закрита повърхност, само че към тях са построени 80 кв. м. подиум с хубав украсителен заслон. Върху тези 80 кв. м. той има право да сложи маси и столове към кафенето, като съгласно Наредбата няма да заплаща една година наем за тях. Действително вършим сериозна услуга на бъдещия наемател на това кафе “, разясни той.

Съветниците от Политическа партия „ Средна европейска класа “ не поддържаха предлагането. „ През октомври не подкрепихме предлагането за една година освобождение от наем, тъй като и тогава, както и в този момент, считаме, че това изпраща неприятен сигнал към останалите участници в областта на търговията и услугите и основава привилегировано състояние на едни по отношение на други. Някой ще получи извънреден бонус в конкуренцията по отношение на останалите кафета. На към 100 м. от това място, през вчерашния ден един наемател на кафе действително постави завършек на своя бизнес поради неспособност да покрива сметките си “, уточни Красимир Калудов от партията.

Според Община Бургас обаче няма да се сътвори нелоялна конкуренция. Не приказваме за нулев наем на пространствата, уточни зам.-кметът Диана Саватева. „ Така признатата смяна касаеше оформянето на зона за предпочитано развиване на просвета и креативен промишлености, само че това беше обвързвано напълно с тротоарното право. Облекчението през първата година е тъкмо за образуване на събития в тази част – ул. „ Алеко Константинов “, дребната права от ул. „ Св.св. Кирил и Методий “ и площада, за базари, креативен изложби. В този проект не се трансформира характерността на ул. „ Алеко Константинов “. В момента приготвяме събития, които ще се организират всяка седмица, когато времето стане по-топло. Идеята ни е първите две пилотни издания да бъдат през март “, разясни тя.

Диана Саватева добави, че Община Бургас възнамерява общи събития с Камарата на занаятчиите, Дружеството на художниците и студентите от НХА. „ Идеята ни е един ден от седмицата да бъде разгласен за творчество и умелост, където представители на тези организации да могат да излагат своята продукция “, добави Саватева. В момента основният проектант на Бургас изготвя и скица по какъв метод те да бъдат ситуирани в региона. Живко Димитров от локалната администрация изясни, че условията към бъдещия наемател са да даде част от свободното пространство на кафето точно за разполагане на занаятчийски артикули и това да става безплатно.

„ Обектът, който се отдава чартърен е посредством тръжна процедура, обществена. Няма вид наемателят да бъде определен непосредствено по някакъв метод. Кафето не се дава на някого. Кафето се дава на този, който завоюва търга. Да, наемателят ще си заплаща наема въз основа на достигнатата тръжна спортна цена “, разясни той. Димитров добави, че към този момент има интерес към арт –кафето, има и постъпили запитвания за него в Община Бургас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР