Докладна за закриване на стария МИГ и създаване на нов

...
Докладна за закриване на стария МИГ и създаване на нов
Коментари Харесай

Напрежение в ОбС Несебър заради МИГ-а, 7 съветници напуснаха сесията. Изборите почнаха

Докладна за закриване на остарелия МИГ и основаване на нов с различен ръководител, постави начало на предизборната акция за локална власт

7 общински съветници от 4 групи напуснаха днешното съвещание на Общинския съвет в Несебър поради противоречие с две от импортираните докладни мемоари. В залата градусът се подвигна, откакто Венелин Ташев, общински консултант от ССД изиска точка 5 и точка 6 от дневния ред да бъдат оттеглени. Те касаеха две докладни от кмета Николай Димитров, свързани с прекратяването на участието на Общината в Сдружение с нестопанска цел „ Местна инициативна група “ Несебър и включването й в ново Сдружение с нестопанска цел.

Мнозинството отхвърли да извади от дневния ред тези две точки, което провокира и недоволството на опозицията.

Заради това Ташев прикани съветниците, които не са съгласни с позицията на Община Несебър във връзка с МИГ-а, да изоставен съвещанието. Последваха го съпартиецът му Недялко Йорданов, тримата съветници на Политическа партия „ Море “ – Пейчо Колев, Виктор Паскалев и Демир Петров, Петър Хрусафов от Българска социалистическа партия и Христо Яръмов от ГЕРБ.

Пред заседателната зала те акцентираха и причините си – болшинството потъпквало другите отзиви, а администрацията отказвала да изслуша опозицията и да одобри даже обикновени предложение. 

Всъщност, към сегашния миг това са хората, които в идните локални избори ще се оформят като групи, неподкрепящи сегашния дълготраен кмет Николай Димитров.
 Председателят на Общински съвет Несебър Румен Кулев (на челен план) гласоподава " срещу " предлагането на кмета Николай Димитров за измененията в МИГ-а,
двамата ще са съперници за кметския стол наесен и към този момент очевидно не гледат в една посока
Заседанието действително стартира и завърши в неявяване на седмината, към този момент без съществени несъгласия. По горещите две точки стана ясно, че администрацията на кмета има разнообразни възгледи, тъй като счита, че МИГ-ът в тази му форма и управление освен не работи, а стопира и измененията, които Общинският съвет желае да направи. Заради това през днешния ден се предложи и гласоподава основаване на друго Сдружение с нестопанска цел със същата цел.

Председател на сегашния МИГ от 2011 година до този миг е Георги Манолов. Той е едно от знаковите имена в локалната политика – три мандата бе претендент за кмет и конкурент на Николай Димитров. Манолов има зад тила си  два мандата и половина като общински консултант от ССД. Той е млад и деятелен, амбициозе, а и съгласно съидейниците м, веч е подготвен да управлява общински каузи.

В Община Несебър не е загадка, че Георги Манолов израсна като политик под крилото на вещия държавник и авторитетен предприемач – хотелиерът Венелин Ташев.

Проблемът с МИГ-а в Несебър през днешния ден бе поради това, че за 12 години, откогато Манолов е отпред, в Общинския съвет не бил импортиран нито един доклад. Не били възобновени и средствата за техническа помощ от 48 хил.лева, които Общински съвет Несебър отпуснал на МИГ-а през 2017 година.

Съветниците от опозицията акцентираха, че МИГ-ът не е длъжен да се регистрира пред Общинския съвет, а пред Министерството на земеделието и това от дълго време било направено. Излизането на Община Несебър от актуалното Сдружение с нестопанска цел саботирало опцията да се завоюват 9 млн.лева от иден грант, споделиха те пред Флагман.бг

„ На дебелоглав се пробват да унищожат МИГ, който има подписан контракт с Министерството на земеделието, с цел да вършат занапред нов. Време за това обаче няма и хората от Несебър ще изгубят 9 млн.лева. За хората към кмета обаче е значимо единствено кой да превземе СНЦ-то “, ядосан бе Венелин Ташев.
 Венелин Ташев (на челен план) прикани съветниците, несъгласни с решенията на болшинството, да изоставен залата още при започване на съвещанието. Последваха го 6-ма, измежду които Недялко Йорданов от неговата група (със синята риза) 
Общински съвет Несебър през днешния ден действително излезе от остарелия МИГ и сътвори нов, който е с ръководител Сотир Наумов, определен за консултант от локалната коалиция „ Сила “, отпред на която е Румен Кулев. Отскоро Наумов гравитира към БСДП с лидер Костадин Нищелков, която група пък е в ядрото на болшинството. Само този факт е задоволителен, с цел да покаже, че е почнало престрктуриране в навечерието на изборите.

Съветникът Наумов бе безапелационен, че ползата на Общината в остарелия МИГ не е предпазен, тъй като има единствено 1 глас в 5-членния Управителен съвет.

„ Общината бездейства дълго и оставя на някого да ръководи обществени средства без изясненост. Колегите от опозицията споделят, че имаме един МИГ, който ще загубим. Какво ще загубим като нямаме нищо! “, сподели Сотир Наумов.
 Сотир Наумов ще оглави новата Местна инициативна група " Несебър " вместо Георги Манолов,
който си остава отпред на остарялата, само че в нея към този момент Общината не членува
Той напомни, че още преди два месеца е посочен от Общински съвет за заместител на Георги Манолов, само че Управителният съвет на досегашния МИГ, си провел общо заседание и още веднъж избрал Манолов за ръководител.
 Костадин Нищелков (вдясно) и монолитната група на БСДП към него осигуриха болшинството за приемане на предлагането. Нищелков счита, че МИГ-ът може да работи по-успешно и транспарантно с нов председател  Съветниците от Политическа партия МОРЕ минават в последна съпротива след днешната сесия
Очаквайте позиция на Венелин Ташев и Недялко Йорданов от ССД.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР