Докладът на УНИЦЕФ Скрити пред очите ни“ представя най-новите статистически

...
Докладът на УНИЦЕФ Скрити пред очите ни“ представя най-новите статистически
Коментари Харесай

10 факта за насилието над деца

Докладът на УНИЦЕФ „ Скрити пред очите ни “ показва най-новите статистически данни за насилието над деца, събрани в 190 страни на местата, където децата би трябвало да бъдат в сигурност: техните общности, учебни заведения и домове. Въпросният отчет показва трайните, постоянно излъчени сред поколенията последствия от насилието, като открива, че за подложените на принуждение деца е по-вероятно да станат безработни, да живеят в беднотия и да бъдат нападателни към другите. Авторите означават, че данните са получени единствено от лица, които са били в положение и са желали да отговорят, и затова показват минимални данни.

„ Това са неуместни обстоятелства – нито едно държавно управление или родител няма да желае да ги види “, сподели изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Антъни Лейк и добави „ Но в случай че не се надигнем против действителността, която ни показва тази разтърсваща статистика – живота на едно дете, чието право на безвредно, предпазено детство е било нарушено, ние в никакъв случай няма да променим настройката, че насилието против деца е обикновено и възможно. А то не е. “

УНИЦЕФ показва шест тактики, които да оказват помощ на обществото като цяло, от фамилии до държавни управления, за попречване и понижаване на насилието против деца. Те включват: поддръжка на родителите и запознаване на децата с житейски умения, смяна на настройките, подсилване на правосъдните, наказателни и обществени системи и услуги,  както и генериране на доказателства и информираност за насилието и неговата човешка и социално-икономическа цена, с цел да се трансформират настройките и нормите.

„ Насилието против деца се случва всеки ден, на всички места. И до момента в който това вреди на най-вече на всяко настрана дете, то също раздира тъканта на обществото – подкопавайки стабилността и напредъка. Но насилието над деца не е неизбежно. То е предотвратимо – в случай че откажем да го оставим в сянка “, сподели Лейк. „ Доказателствата в този отчет ни принуждават да действаме. В името на всяко едно от тези деца и бъдещата мощ на обществата по целия свят “.

Ето и 10-те обстоятелството за насилието над деца, изведени от отчета на УНИЦЕФ „ Скрити пред очите ни “.

1. Само през 2012 година съвсем 95 000 деца и младежи, ненавършили 20 години, са станали жертва на ликвидиране. Това е водеща причина за гибел измежду момчета и мъже сред 10 и 19 години в Панама, Венецуела, Ел Салвадор, Тринидад и Тобаго, Бразилия, Гватемала и Колумбия. Нигерия е с най-големият брой на убити деца – 13 000. Сред страните в Западна Европа и Северна Америка, Съединените щати имат най-голям % убийства.

2. Около 6 от 10 деца на възраст сред 2 и 14 години, в международен мащаб (почти 1 милиард), са постоянно подложени на физическо наказване от техни настойници. Около 17 % от децата в 58 страни са обект на тежки форми на физическо наказване (удари по главата, ушите или лицето или мощно и неведнъж удряне). Над 40 % от деца от 2 до 14 години са обект на тежко физическо наказване в Чад, Египет и Йемен. В международен мащаб, 3 от 10 възрастни имат вяра, че е належащо физическо наказване, с цел да се отгледат децата добре. В Свазиленд, 82 % споделят, че физическо наказване е належащо.

3. Близо 1 от 3 възпитаници на възраст сред 13 и 15 години, в международен мащаб, декларират, че са взели участие в една или повече физически борби през миналата година.

4. Малко повече от 1 на 3 възпитаници на възраст сред 13 и 15 години, в международен мащаб, са постоянно подложени на тормоз.

 10 обстоятелството за насилието над деца

5. Около 1 от 3 младежи на възраст от 11 до 15 години, в Европа и Северна Америка, признават, че са тормозели други в учебно заведение, минимум един път в последните няколко месеца.

6. Почти една четвърт от девойки на възраст от 15 до 19 години, в международен мащаб (почти 70 милиона), рапортуват, че са жертви на някаква форма на физическо принуждение от 15-годишна възраст.

7. Около 120 милиона девойки под 20-годишна възраст (около 1 на 10) са били подложени на насилствен полов контакт или други насилствени полови дейности в някакъв миг от живота им. Момчетата също са изложени на риск, макар че световна оценка е невъзможна заради неналичието на сравними данни в множеството страни.

8. 1 на 3 подрастващи девойки на възраст от 15 до 19 години, в международен мащаб (84 милиона), са били жертви на прочувствено, физическо или полово принуждение осъществено от техните съпрузи или сътрудници в някакъв миг от живота им.

9. 3 от 10 възрастни, в международен мащаб, считат, че физическото наказване е належащо за вярно развъждане или обучение на децата.

10. Близо половината от всички девойки на възраст от 15 до 19 години, в международен мащаб (около 126 милиона), считат че от време на време е целесъобразно брачният партньор да удря или бие жена си. Процентът нараства до 80% или повече в Афганистан, Гвинея, Йордания, Мали и Източен Тимор. В 28 от 60 страни с данни за двата пола, по-голяма част от девойки, в сравнение с момчета, имат вяра, че биенето на дамата от време на време е целесъобразно. В Камбоджа, Монголия, Пакистан, Руанда и Сенегал, два пъти повече девойките от момчета мислят, че от време на време е целесъобразно брачният партньор да удря жена си.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР