Докладът на министър Нено Димов за състоянието на въздуха, който

...
Докладът на министър Нено Димов за състоянието на въздуха, който
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Крият замърсяването на въздуха у нас, както аварията в Чернобил

Докладът на министър Нено Димов за положението на въздуха, който излезе през днешния ден, е обезсърчителен по няколко аргументи. Първо както в София, по този начин и в Пловдив злоумишлено бяха изместени измервателните станции от невралгичните точки с най-висока централизация на фини прахови частици - в София това е станцията на Орлов мост, в Пловдив – станцията при Баня „ Старинна”.

Това съобщи пред Фрог нюз юрист Михаил Екимджиев, който води каузи в Страсбург и Люксембург за замърсяването на въздуха в Пловдив.

И в двата случая те бяха изместени с решение на общината и Регионална инспекция за опазване на околната среда в надалеч по-чисти квартали. Това беше направено с единствената цел да бъдат заблудени хората и Европейска комисия, че положението на въздуха в огромните български градове през последните години доста се усъвършенства. Всъщност по този метод беше манипулирана статистиката, защото тя е основана на данни от 2014 година, когато са измервани равнищата на фини прахови частици на Орлов мост в София и в Пловдив на Баня „ Старинна”. Сега това се прави на други по-защитени от замърсяване места. Властите работят по метода, по който на времето криеха повредата на Чернобил, и не дават опция на хората сами да вземат ограничения за опазване на своето здраве и това на децата си. В тази тенденция е и странният факт, че формалните данни от Регионална инспекция за опазване на околната среда се разгласяват 24 часа след тяхното премерване, когато хората и да желаят, не биха могли да се предпазят от пиковите замърсявания. Европейският стандарт е тези измервателни станции да бъдат сложени навръх най-застрашените от такива пикови замърсявания места, с цел да могат хората освен да знаят какво са дишали през последните 24 часа, когато има рискови замърсявания, институциите през медиите да сигнализират жителите и да могат те сами да вземат нужните защитни ограничения – болните да не излизат, да се употребяват маски и така нататък Вместо да следи и управлява положението на въздуха в застрашените от пикови замърсявания места, общината ги измести в паркове и градинки, целейки да заблуди статистиката.

Данните от министъра са ненадеждни и тъй като те засягат и един относително къс от интервал от 7 дни - от 13 до 20 ноември - и в случай че през този интервал времето е било по-ветровито или е валяло повече дъжд, това автоматизирано пречиства въздуха и дава оптимистични данни, за които никаква заслуга нямат общината и Регионална инспекция за опазване на околната среда. Затова измерванията се вършат за дълги интервали и се съпоставят година с година. Поради тази причина дейностите на министър Димов ми наподобяват повече на пропагандно мероприятие, в сравнение с смислена акция на човек, който е угрижен за положението на околната среда и здравето на хората.

Завели сме дело за изместването на измервателните станции в Пловдив в Страсбург, завели сме дело и пред съда в Люксембург. Второто дело завърши в първата си фаза и изрично бе открито, че България не е изпълнила отговорностите си да поддържа допустимите от правото на Европейски Съюз равнища на фини прахови частици. Сега е даден един интервал на страната, който нормално продължава 1-2 години, да се подхващат ефикасни ограничения за превъзмогване на този проблем и в случай че такива ограничения не бъдат подхванати, а по всичко проличава, че по този начин ще стане, ще следват извънредно високи наказания от порядъка на милиони евро. Именно тези смешни придвижвания на българските управляващи – действието на министъра, преместването на измервателните станции от центровете на София и Пловдив в периферията, целят илюзия на европейските институции, които управляват положението на въздуха. Очевидно тези андрешковски похвати няма по какъв начин да реализират задачата си, тъй като ние сме уведомили и Европейска комисия, и съда в Страсбург и Люксембург за незаконното изместване на измервателните станции. В европейските институции работят специалисти и те са в положение да преценяват това подправено, измислено усъвършенстване на положението на атмосферния въздух. А това положение няма значително да бъде променено, до момента в който няма съгласувани политики по данъчни облекчения за новите коли, за хората, които употребяват екологосъобразни способи за отопление на жилищата, за усъвършенстване на трафика в центровете на огромните градове, за по-ефикасно разчистване на градовете и санкциониране на замърсяващите действия.

frognews.bg
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР