Докладът на GRECO е тъжна равносметка на неслучващите се промени

...
Докладът на GRECO е тъжна равносметка на неслучващите се промени
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Докладът на GRECO е тъжна равносметка на неслучващите се промени в България

Докладът на GRECO е тъжна равносметка на неслучващите се промени в България. Това сподели в обзорното предаване " Това е България " на  Радио " Фокус " Борислав Цеков, създател на Института за съвременна политика. 

" Тези, които държат лостовете на властта през миналата година напълно не могат да се усещат поласкани от отчета на Групата на страните против корупцията към Съвета на Европа, известна като GRECO. Още по-малко пък да живеят с лъжливото чувство, че той се отнася за други ръководства. Ще се навършат скоро две години, откогато една политическа структура с присъединяване на президента и роящите се под неговото крило нови партии, щяха да трансформират България, това е оценка за тяхното ръководство ", посочи той.

Цеков напомни, че за следващ път интернационална институция предлага да се предприеме Закон за лобизма.

" Виждаме по какъв начин неналичието на дълготрайна визия в тези, които непрестанно претендират за властта с готовност да убедят хората, че те ще извършат някаква смяна, е въртене в обаян кръг. Днес отново 20 години по-късно, трябваше за следващ път да се предложи извън Законът за лобизма, с цел да може същите хора, които доскоро твърдяха, че той не е необходим, да стартират да настояват какъв брой е значим ", разяснява гостът.

Според него този отчет е една тъжна равносметка на неслучващите се промени в България и нежеланието на ръководещите да извършат каквато и да е смяна.

" Скептичен съм, че отвън шумотевицата и любезностите, които ще си разменят, от тази лидерска среща ще произтече нещо положително за страната. Аз съм от тези, които към този момент от много време приказват, че единственият добър вид за България е едно необятно държавно управление, подкрепено от систематичните партии. Но това явно няма да се случи и целият този политически жълтаж няма кой знае какъв смисъл. Ако някой си фантазира, че с такива срещи ще може да проточва държането на мандата, е добре да си даде сметка, че е конституционно нетърпимо и невероятно. В момента, в който стане ариметически ясно, след заявления на партиите, че държавно управление с мандата на Българска социалистическа партия няма по какъв начин да бъде излъчено, Българска социалистическа партия има единствено един ход - неотложно връщане на мандата ", изясни Цеков.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР