Докладът на Европейската комисия не казва, че в месото има

...
Докладът на Европейската комисия не казва, че в месото има
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Няма антибиотици във фуражите за животните, дават се само при лечение

Докладът на Европейската комисия не споделя, че в месото има антиботик и той е доста рисков, а че животните са тренирани с тези количества. Проблемът е, че антибиотиците в храните селектират резистентни микроби, а не, че антибиотикът е толкоз нездравословен за индивида. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, Директор на народен център по заразни и паразитни заболявания, по.

Той уточни, че у нас и в Европа сега няма циркулация на грипни вируси и добави, че в този момент е най-подходящото време за имунизация.

От Агенцията по сигурност на храните, че като инстититуция вземат участие в проучване и са подали данни какъв брой количества антибиотици за скотски цели са употребявани през 2015.

„Всяка година организацията по храните ревизират дали в пробите месо има антибиотици и тази година не са открити. Миналата години са открити в три пуйки, а по-миналата в пчелен мед са открити сулфонамиди“, сподели проф. Кантарджиев.

Директорът на националния център съобщи, че у нас се съблюдават от ветеринарите разпоредбите за лекуване на животните то да не предхожда клането на животното за месо и посочи, че не се дават антибиотици във фуражите за увеличение на биомасата. По думите му в нашата страна това е неразрешено и строго се управлява. „Когато се употребяват антибиотици е допустимо да се селектират резистентни микроби/бактерии, които въздействат на човешкия организъм. Вероятността да попаднат е дребна заради термична обработка. Важно е антибиотици да се дават, единствено когато се лекува бактериална зараза, да се дава този, който няма да унищожи цялата микробна флора, а ще работи точно“, уточни той.

Проф. Тодор Кантарджиев сподели, че потреблението на антибиотици при хора в доболнична помощ е равна на междинна за Европа. Той съобщи, че не поучава никой да употребява доста дълго време мощни добавки за стимулиране на имунната система, както и да се употребяват уеб сайтове, които не са на публични институции, а предлага консултация с доктор.

Той посъветва, че е добре през месеците, когато няма слънцегреене, да се взима известно количество витамин D, само че не непрекъснато и в огромно количество и даде образец, че за възрастни до е 3 капки.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР