Докладът на Еврокомисията за готовността на България да влезе в

...
Докладът на Еврокомисията за готовността на България да влезе в
Коментари Харесай

Очаква се негативен доклад за влизане в еврозоната

" Докладът на Еврокомисията за готовността на България да влезе в еврозоната ще е отрицателен ". Такова мнение изрази някогашният финансов министър Симеон Дянков пред NOVA NEWS. Думите му са във връзка упования Конвергентен отчет на Европейска комисия и Европейската централна банка, който би трябвало да бъде оповестен през юни. Тогава ще разберем дали изпълняваме критериите за присъединение към еврозоната. Според Дянков намаляването на бюджетния недостиг е поради забавянето  на инфраструктурните планове. " Събираемостта на налозите през 2023-та спадна по отношение на година по-рано. По-зле сме от предходни години във връзка с недостига ", съобщи Дянков.

" Като финансов министър Асен Василев би следвало да си подаде оставката, защото отчетът на Европейска комисия за приемането ни в еврозоната ще е отрицателен. Но Василев е и политически водач. Затова мисля, че ще остане в кабинета ", разяснява Дянков.

" Не чакаме да се наложи да преместим датата за присъединение на България към еврозоната ", съобщи министърът на финансите Асен Василев в изявление за немското издание " Тагесшпигел " в отговор на въпрос ще мине ли по проект въвеждането на еврото на 1 януари 2025 г.

" Имаше опасения по отношение на националния дълг и бюджетния недостиг през 2020 година и 2022 година Въпреки това успяхме да отговорим на тези опасения. Вече успяхме да приемем бюджет, който дава отговор на критериите от Маастрихт. Приключихме 2023 година с недостиг от 2,2 %. С 22 % дълг от Брутният вътрешен продукт България е и страната с втори най-нисък народен дълг в Европейски Съюз ", показва министър Василев.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР