Докладът на ЕК е обективен, отчита напредъка по 17-те стъпки

...
Докладът на ЕК е обективен, отчита напредъка по 17-те стъпки
Коментари Харесай

Цачева: Докладът на ЕК е обективен и отчита напредъка


Докладът на Европейска комисия е справедлив, регистрира напредъка по 17-те стъпки по рекомендации от януарския отчет. Отчита се, че държавното управление е съумяло да навакса изоставането при служебния кабинет. Това сподели правосъдният министър Цецка Цачева в интервюза Българска национална телевизия.
"Перспективата и ограниченията от наша страна обгръщат интервал до края на 2018 година, когато се чака следвщия отчет на Европейска комисия. Към този миг ще има повече конкретика за това по какъв начин работят нормите, които сега се реализират ", сподели още Цачева. Според нея във връзка с равнопоставеността на "тримата огромни " (главен прокурор, ръководител на Върховен касационен съд и ръководител на Върховен административен съд) в правосъдната власт, Цачева сподели, че е основана работна група, към този миг се изследва опита на страни членки на Европейски Съюз, които са близки по устройство в правосъдната система. "Ние работим със заложените параметри, които Конституцията дава. В рамките на още месец бихме могли да излезем с предложение за законодателни начинания, с цел да удовлетворим упованието да има равнопоставеност сред "тримата огромни " в правосъдната власт. И към този миг те не са безконтролни, в измененията за закона правосъдна власт са планувани правила за тяхна дисциплинарна отговорност. Те могат да дават пояснения и пред Висшия правосъден съвет, в качеството си на негови членове ", съобщи Цачева.
Утре, 14 декември стартира второ четене по антикорупционния закон, до края на годината той следва да бъде признат. Предвидени са и промени в Наказателния кодекс против корупционни закононарушения и против групи за проведена престъпност. Това е посочено и в рекомендации на Европейска комисия. Няма рекомендация, по която да не се работи, това се регистрира и в отчета, разяснява правосъдният министър.
В състава на Висш съдебен съвет няма "по-маловажни " и "по-важни неща ". Всичко е значимо, сподели Цачева и добави, че е оптимист, с цел да не се случват противоставяния на непринципна основа, както в предходния състав на най-висшия правосъден орган.
Към този миг има редица досиета, по които се работи, оповестили сме 3 наши целта по време на Българското европредседателствто, които се одобряват положително от страна на сътрудниците - институционализиране на службата за европейска прокуратура, повдига се въпрос и за разширение обсега на нейната активност, с цел да бъде с уголемен обект на активност във връзка с средства, употребявани за финансиране на терористична активност, също по този начин електронното правораздаване. Третият приоритет е в областта на гражданското право, обвързван с родителското право. Готов е законопроект за детско правораздаване, записано е като приоритет за внасяне през Министерския съвет в Народното събрание, разяснява още Цецка Цачева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР