Докладът, който обхваща периода от 1 януари 2021 г. до

...
Докладът, който обхваща периода от 1 януари 2021 г. до
Коментари Харесай

Одит на Сметната палата: Критичен дефицит на здравни услуги за бр...

Докладът, който обгръща интервала от 1 януари 2021 година до 31 декември 2022 година, акцентира, че през 2022 година този % е понижен до 37%, а през 2023 година повишен до 63%. Това допуска, че доста дами не са имали нито един профилактичен обзор през бременността.

 

От Сметната палата показват, че аргументите за това събитие са свързани с ниското равнище на обучение и обществен статус, незадоволителната информация и незадоволителната работа с посредници, които да насочват бременните дами към обезпечените от страната медицински услуги. България не доближава междинните индикатори на Европейски Съюз за майчино и детско здраве. Въпреки че е обезпечено финансиране за здравна помощ за здравнонеосигурени лица, не са провеждани ефикасни осведомителни акции, изключително в селските региони и измежду уязвимите групи.

 

Детската смъртност в България е намаляла от 7,6 на 4,8 на хиляда живородени сред 2014 и 2022 година, само че въпреки всичко остава над междинното равнище за Европейски Съюз от 3,3 на хиляда. Основната причина за смъртността при деца до 1 година са положения, зараждащи в перинаталния интервал. Нисък е броят на визитите за здравни грижи за новородени, с минимални доклади за домашни визити от общопрактикуващи лекари.

 

Неонаталният скрининг, включващ проби за три болести, е стеснен в България спрямо други страни от Европейски Съюз, което слага спомагателни провокации пред майчиното и детското здраве.

 

Раждаемостта в България също демонстрира отрицателна наклонност, намалявайки от 9,4 на 8,8 на хиляда сред 2014 и 2022 година Съществуват проблеми с отсроченото раждане и възходящия брой аборти, а междинната възраст на майките при раждане на първо дете нараства. В умозаключение, одитът на Сметната палата акцентира потребността от по-добра досегаемост и качество на здравните услуги за бременни дами и новородени, с цел да се предотвратят затруднения и да се усъвършенства общото здравословно положение на популацията.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР