Докладът е бил представен пред високопоставени лица, сред които и

...
Докладът е бил представен пред високопоставени лица, сред които и
Коментари Харесай

Китай очаква западна враждебност, невиждана от събитията на Тянанмън през 1989 г.

Докладът е бил показан пред високопоставени лица, измежду които и президентът Си Цзинпин

Китай се среща с външна неприязън, непозната за страната от 1989 година насам, откакто потуши с цената на жертви митингите на площад " Тянанмън " в Пекин. Това установи отчет, показан при започване на април от Министерството по сигурността пред водачи на страната, измежду които и президентът Си Цзинпин, написа Reuters. Агенцията се базира на собствен източник, който е осведомен с отчета, направен от Китайския институт по модерни интернационалните връзки (CICIR), тинк-танк, който неофициално е част от Министерството по сигурността, в което влиза и най-високата разследваща организация в страната.

Според отчета Китай е изправена пред " антикитайски настроения ", водени от Съединени американски щати, поради болестта от COVID-19, която излезе от рамките на страната и се трансформира в световна пандемия. Тинк-танкът предизвестява, че Китай не е виждала сходна неприязън от 1989 година насам, когато Китайската комунистическа партия смаза деятелите за народна власт на площад " Тянанмън ". В най-лошия сюжет в отчета се приказва даже за въоръжен конфликт сред Китай и Съединени американски щати.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Синхронизиран отговор

Съединени американски щати сигурно е страната, която най-гласно демонстрира, че счита Китай за виновна за световната пандемия. Според американските управляващи и разследващи организации страната е скрила информация за мащабите на болестта и не е предизвестила в точния момент останалия свят. Коронавирусът стартира разпространяването си в края на предходната година, като първите лекари и специалисти, които предупреждаваха за заплахата, бяха цензурирани от китайските управляващи и след това упрекнати в антидържавна активност.

Освен Съединени американски щати гласове по отношение на отговорността на Китай се чуват още и от Англия и Австралия, което съгласно отчета сочи към води до заключението, че всички страни от разследващата организация Five Eyes (от англ. " Пет очи " - Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия и Нова Зеландия) ще координират позициите си. В понеделник английският секретар по защитата Бен Уолъс разяснява пред медии, че Китай " би трябвало да даде отговори на доста въпроси ", само че това ще се случи, когато ситуацията се възстановява.

Връзките сред Китай и Съединени американски щати са на историческо ниско равнище. Двете страни прекараха над година и половина в комерсиална война, която на доктрина завърши с първа фаза на ново съглашение, подписано през януари. Американският Конгрес одобри и законодателни ограничения, ориентирани в поддръжка на протестиращите срещу комунистическата партия в Хонконг. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също залага на мощно антикитайска изразителност, която по всяка възможност ще стане още по-твърда през идните месеци в опити да си обезпечи втори мандат на изборите през ноември.

Инвестиции под опасност

Според отчета, представен от Reuters, Вашингтон преглежда китайското икономическо издигане като опасност за националната сигурност и западните демокрации. Документът споделя още, че Съединени американски щати се пробват да смъкват общественото доверие към комунистическата партия в страната.

Пред Reuters представителят на американския Държавен департамент Морган Ортагус разяснява: " Китайските представители имаха специфична отговорност да осведомят своето население и света за заплахата от ковид, тъй като бяха първите, които научиха за нея. Опитите на Пекин да цензурира учени, публицисти и жители, както и да популяризира погрешна информация усилиха заплахите от здравна рецесия. "

Новите настроения, от които Пекин се опасява, включват и капиталови удари. Страната стартира редица инфраструктурни планове под самодейността Belt and Road през последните пет години. Тяхната по-мащабна цел е да създадат Китай желан бизнес и политически сътрудник. Развитието на рецесията с ковид обаче може да промени тези проекти. Още преди тя да се трансформира в световна пандемия, се заприказва за излизане на доста западни компании от Китай поради прекомерно високата взаимозависимост на индустриалните вериги от протичащото се в страната. Сега натискът ще се усили и на политическо равнище.

Най-лошият сюжет в отчета е за въоръжен конфликт, който обаче за момента наподобява малко евентуален. Съпоставката е със събитията от 1989 година, само че от този момент насам Китай се трансформира в съвременна военна мощ. Под управлението на Си Цзинпин страната мина към нова тактика за да постави завършек на 70-годишната военна доминация на Съединени американски щати в Азия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР