Доклад на POLITICO показва как Каили лобира и получава академични

...
Доклад на POLITICO показва как Каили лобира и получава академични
Коментари Харесай

Твърде близо до слънцето: Възходът и падението на Ева Каили

Доклад на POLITICO демонстрира по какъв начин Каили лобира и получава университетски степени в Гърция, без да даде нужната за това курсова работа. Как политическите и бизнес ползи на нея и сестра ѝ Манталена в Брюксел постоянно се припокриват. И по какъв начин тя лобира, персонално и мощно в интерес на Катар през седмиците, водещи до нейния арест. Представяме ви втората част от отчета на POLITICO за личността на гръцката евродепутатка Ева Каили.
Обещаващо начало
За да разберем по какъв начин Каили е стигнала до мястото, където е през днешния ден, би трябвало да се върнем в Солун –средиземноморския пристанищен град, където е израснала и е почнала да се занимава с политика.

За разлика от доста гръцки политици, Каили не е родена в богато семейство и няма политически връзки. Баща й, Александрос Каилис, идва от Турция в Солун в средата на 60-те години, откакто гръцкото население е прогонено от Истанбул. Той и брачната половинка му Мария Игнатиаду към този момент имат две деца Каили и нейната по-малка сестра Манталена, още до момента в който са в университета.

Докато следва тапия по строително инженерство, бащата на Каили стартира да се занимава с политика. Според някогашния евродепутат и сътрудник от Солун Михалис Тремопулос той е почнал като извънредно десен деятел, само че се причислява към Общогръцкото социалистическо придвижване, ПАСОК, когато то се трансформира в преобладаващата политическа мощ в Гърция.

Никога състезател на първа линия, Каилис е работил или е бил в орбитата на разнообразни локални високопоставени лица, без значение от политическите им пристрастия, в това число някогашния министър на защитата Акис Цохадзопулос, член-основател на ПАСОК, и регионалния шеф Панайотис Псомиадис от консервативната партия Нова народна власт. Цохадзопулос по-късно лежа в пандиза, до момента в който Псомиадис бе изправен пред разнообразни обвинявания корупция, а Каилис беше очевидец в неговата отбрана.

Местните поданици показват политическата просвета на Солун, като прозорец към политическите способи на Каили и обвиняванията против нея. Политиката във втория по величина град в Гърция е построена към персонални връзки и гневна отбрана на независимостта на града от столицата Атина.

Изолираността поражда корупция, настояват жителите- обвиняване, което кметът на града Константинос Зервас изрично отхвърли. Фактът, че няколко видни политици в Солун са били впримчени в кавги – „ няма нищо общо с политическата ДНК на града “, твърди той. „ Всъщност проблемите са свързани с централното държавно управление на Гърция и Европейския парламент. “

Интересът на Ева Кайли към политиката стартира на млади години. Тя се причислява към младежкото крило на ПАСОК на 14-годишна възраст. Избрана е за президент на ученическия съвет на гимназията на 15. След като се дипломира тя избира да учи архитектура в Солунския университет „ Аристотел “, където незабавно е определена за президент на студентската асоциация на своя факултет.

Десетилетия по-късно тази победа остава запечатана в съзнанието на хората, които са познавали Каили по това време. След като съумява да събере поддръжка за кандидатура на студентското придвижване на ПАСОК тя е измежду спечелилите в гласуването на първия кръг. Съгласно устава на учебното заведение спечелилите се събират при закрити порти, с цел да договарят кой ще стане президент на университетския отдел. Според един професор, поискал да остане неизвестен, Каили е дала обещание на съперниците си каквото изискат при едно изискване: тя да получи президентския пост.

„ Ева беше над всички “, споделя професорът. „ Тя не се интересуваше от идеология и останалата част от групата бяха доста разочаровани.
Роди се звезда
Оставащото време на Каили в Солун е погълнато от политика. Тя излиза с сътрудници деятели и другари в кафене, наречено тогава Sant, кандидатира за място в градския съвет на Солун и печели, като през 2002 година става най-младият му член. Натовареният й график не й оставя доста време за учене, настояват двама преподаватели, работили в университета през този интервал. Те си спомнят, че Каили е поискала да бъде освободена от навестяване на уроци заради политическите си задължения, само че все пак да ѝ бъде разрешено да премине курса си по архитектура – молба, за която и двамата потвърдиха, че тихомълком е била задоволена.

При първа опция Кили прави огромен скок от съвета на Солун до националната сцена в Атина. На изборите през 2004 година, дясноцентристката партия Нова народна власт излъчва млада руса жена, Елена Рапти, да се бори за изборите в Солун. Отговорът на ПАСОК беше Каили, която в последна сметка печели. Но тогава водачът на ПАСОК Георгиос Папандреу избра да резервира мястото в Солун за себе си и макар че трябваше да се откаже от мястото си, кариера на Кайли бе във напредък.

Без опит в публицистиката, тя става един от основните водещи на вести в тогавашния максимален гръцки канал MEGA от 2004 до 2007 година Следва магистърска степен по интернационалните и европейски проучвания от Университета на Пирея, до момента в който се приготвя за идната си изборна кандидатура през 2007 година, която също печели.

Скоро по-късно Каили има нов конфликт с университетските среди, този път обществен. За следващ път тя желае да бъде освободена от навестяване на класове заради условията на политическата й работа. Но този път професор Никос Коциас е непреклонен.

„ Жалко е, че младеж се пробва да получи тапия по този метод, без да работи “, написа Коциас в изказване тогава.

В отговор Каили желае от ректора на университета молбата ѝ да бъде прегледана от комисия от професори без присъединяване на  Коциас. Университетът приема предлагането и в последна сметка тя получава магистърската си степен.

През 2012 година Каили още веднъж се кандидатира за Народното събрание и печели, само че още веднъж се отхвърля от мястото си в интерес на партийния водач. Отново настрана от националната политика, тя се насочва към частния бранш, като поучава разнообразни гръцки медии и фармацевтични компании, а в това време прекарва вечерите си в обичайните гръцки нощни клубове, където е снимана с разнообразни фигури от политиката и бизнеса, в това число гръцко-руския милиардер и медиен магнат Иван Савидис. Каили е постоянен клиент на клубовете и заведенията за хранене на Миконос, мястото за бягство на мулти милионерите в Егейско море.
Сестрите Каили в Брюксел
Избирането на Каили в Европейския парламент през 2014 година бе кулминационната точка на години упоритост. Макар и обичана в Гърция и подкрепяна от авторитетни фигури от ПАСОК, на два пъти й се постанова да се отдръпна, с цел да се приспособи към партийното управление от мъжки пол.

В Брюксел няма такива спънки.

С ослепителен вестникарски профил от този интервал, кореспондент следи новоизбрания народен представител, до момента в който тя се приготвя да напусне Атина за столицата на Европейски Съюз.

„ Каили се качва в колата си Smart, отваря прозорците, пуска обичаната си ария „ Не се тревожи, дете [от Swedish House Mafia] и мощно пее припева: „ Небето има проекти за теб. “ “

Друг роман гласи:

„ След 12 години партийно гонене хубостта на гръцкия парламент се готви да завладее Европейския парламент. “

Както се оказа, проектът беше тя да стане един от най-натоварените и разпознаваеми депутати в Брюксел. Тя стана водещ юрист в Екологичен потенциал по софтуерните въпроси, проявявайки ранен интерес към криптовалутите и внасяйки първото законодателно предложение на Европейския парламент по отношение на блокчейна, което беше признато.

Попитана през 2018 година по какъв начин можем да разбираем криптовалутите на елементарните хора, Каили сподели:

„ Криптовалутите са като времето, можете да се насладите на преимуществата, без да разбирате процеса, прикрит зад тях. “

Каили умножи комисионните задания, речите, наличието в обществените медии и събитията – не по-различно от другите законодатели на Европейски Съюз, само че с по-високо движение. Един от ключовете към работоспособността на Каили в брюкселската система беше тясната й връзка със сестра й Манталена.

Както POLITICO заяви през декември, Манталена, сестрата на Каили основава многофункционална организация — MADE Group, чийто фокус постоянно се припокрива с кариерата на сестра й. Тя получава солидни суми пари от Европейски Съюз за планове, които на собствен ред имаха поддръжката на Ева. В някои случаи дейностите на Ева в Народното събрание и бизнеса на Манталена се припокриват доста добре. Според Анри Естрамант, който е работил като съветник в офиса на Каили, Манталена е разказана като „ консултант “ на сестра си и му е упълномощила да напише оферти за парламентарната работа на Ева.

Най-ясните образци за припокриване се появяват, когато човек огледа пилотните планове на Ева Каили. Чрез показване на пилотни планове законодателите могат да търсят финансиране от Европейската комисия за пробни начинания като награди, събития и проучвания. Между 2016 година и 2022 година Ева Каили е получила 26 утвърдени пилотни плана, най-малко един от които в последна сметка облагодетелства бизнеса на Манталена.
Катар примамва
Никое начинание обаче, не се оказва толкоз съдбоносно за Каили, колкото връзката й с Катар.

Тя към този момент бе пътувала до емирството с Джорджи и Панцери през 2020 година, само че откакто стана вицепрезидент на Народното събрание през януари 2022 година, стартира да възнамерява още пътувания до Персийския залив. В края на октомври 2022 година Каили още веднъж беше в Доха, където похвали трудовите промени в Катар, след сполучлив напън да получи единодушието на президента на Народното събрание Мецола за пътуването.

Според четири имейла сред Каили и Мецола, получени от POLITICO, Каили е прекарала месеци, настоявайки Мецола да я пусне да отиде в Катар и Кувейт. В последна сметка Мецола подписва пътуването единствено една седмица преди да се случи. Но Хана Нойман, зелена евродепутатка, ръководител на парламентарната делегация на Арабския полуостров (DARP) съобщи, че е анулирано пътешестване, уредено за нейната делегация, и че е сюрпризирана да види Каили да отпътува.

В първия имейл, изпратен през юли предходната година, Каили написа на Мецола: „ Убедена съм, че Екологичен потенциал има по-силна роля в Персийския залив. “ В този имейл Каили прикани за основаването на парламентарна асамблея сред страните от Персийския залив и Европейския парламент и среща на върха на Европейски Съюз с Координационния съвет на Персийския залив, районна група, формирана от Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединени арабски емирства.

В Доха Каили се срещна с всички значими политически фигури – от емира на Катар до външния министър и ръководителя на Съвета на Шура, законодателния орган на страната. Според гръцката преса Каили се е срещнала и с мъж на име Сакис Бацилас, грък, който е бил заместител основен изпълнителен шеф на Световното състезание по футбол през 2022 година в Катар. Тя туитна, че е говорила за „ вероятностите “, които се отварят с идно гласоподаване за анулация на визите за Катар.

Но това надалеч не са единствените старания на Каили в името на Катар.

В навечерието на семейството на емирството на Световното състезание имаше бурна интензивност към резолюция по отношение на трудовите права след следствие на Guardian, което твърди, че 6500 служащи мигранти са починали, до момента в който са работили на строителните обекти за Световното състезание. Тъй като шампионатът трябваше да стартира в края на ноември, залозите бяха високи за Доха – отрицателната реклама можеше да опетни модернизиращия имидж, който Световната купа трябваше да популяризира.

Каили и други депутати от лявоцентристката група на социалистите и демократите заеха удобна позиция по проблема, потвърждавайки, че Катар е дал отговор на опасенията, като е приел промени. Но не всички в Екологичен потенциал считат, че страната заслужава хвалба. Лара Волтерс, холандски народен представител, която принадлежи към същата група като Каили, беше един от най-отявлените критици на Катар.

Преди чуването на 14 ноември с министъра на труда на Катар Али бин Самих Ал Мари, който белгийските прокурори по-късно ще упоменат като основна фигура в схемата за пари против въздействие, офисът на Каили неведнъж се свърза с Волтерс за среща. Когато кабинетът на Волтерс не съумява да отговори на настояванията, Кайли се обръща към нея в коридорите на Народното събрание, с цел да упорства за нейния случай.
Когато Волтерс става, с цел да приказва по време на чуването, други двама обвинени по делото, депутатът от социалистите Марк Тарабела и сътрудникът на Каили Джорджи, са в стаята. Тарабела взима микрофона, с цел да предложи контрапункт, възхвалявайки трудовото досие на Катар. „ Чувствах се извънредно неловко “, споделя Волтерс пред POLITICO.

Адвокат на Тарабела сподели, че намесата му този ден е била „ изцяло премерена. Всичко, което той споделя, е да се спре да се гледат нещата отпреди 10 години.

Седмица по-късно, на 21 ноември, Народното събрание трябваше да гласоподава резолюцията. По това време Каили изнесе тирада, в която сподели: „ Само аз споделих, че Катар е водач в трудовите права, премахвайки kafala [системата за спонсорство на служащите, склонна към злоупотреби] и намалявайки минималната заплата. “

След като речта ѝ завършва Каили се насочва към Волтерс, която е в публиката.
„ Ева идва при мен и всъщност се пробва да ме спре да приказвам “, споделя тя пред подкаста EU Scream през февруари. „ Тя продължи да упорства за нещата, които сподели в речта си “

Но индиферентна, Волтерс става, с цел да изнесе речта си, взривявайки трудовото досие на Катар.

Последният обществен акт на Каили в интерес на Катар преди ареста й пристигна няколко дни по-късно. Държавата от Персийския залив лобираше в Европейски Съюз да даде на своите жители безвизово пътешестване до блока, а парламентарната комисия за цивилен свободи трябваше да гласоподава отчет по отношение на предлагането. Въпреки че не е член на комисията, Каили се появи и гласоподава в поддръжка на отчета. Това не опонира на разпоредбите на Народното събрание, само че законодателите са предстоящи да осведомят сътрудниците и чиновниците за желанието си да се включат в гласоподаване. Каили не го беше направила.

Според Габриеле Бишоф, немски член на групата на социалистите и демократите, спонтанният избор е бил задоволителен, с цел да провокира паника измежду останалите членове на Народното събрание. Ръководителят на групата на социалистите и демократите в Народното събрание Ираче Гарсия вика Каили на среща в Страсбург, с цел да даде пояснения, само че преди срещата да се състои, тя е задържана.
Броене на парите
Тъй като абсурдът Катаргейт продължава да се разраства и се появяват от ден на ден нови имена, към момента изобилстват въпроси по отношение на ролята на Каили. Гръцкият народен представител е изправена пред обвинявания в корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна организация.

Според заповедта за арест, получена от POLITICO, Каили е закупила втори апартамент в Брюксел, който нейният сътрудник Джорджи „ импровизирано “ ѝ е оказал помощ да изплати. Освен това Кайли и Джорджи са закупили имот от 1 хектар на гръцкия остров Парос за 300 000 евро през предишния март. Малко след ареста им гръцкият орган за битка с изпирането на пари замрази всички активи, принадлежащи на нея и фамилията й, в това число имота, както и банковите сметки, употребявани за закупуването му. Адвокатът на Кайли Димитракопулос сподели, че покупката на парцела е била законна и парите, употребявани за закупуването му, са от постоянните приходи на евроепутатката.

Решителността на Каили да натрупа благосъстояние и контакти на високо равнище произтича от възприятието ѝ за неустановеност, счита някогашен член на нейния екип в Народното събрание. „ Изглежда, че е израснала с доста ограничения, тъй че беше доста деликатна в харченето “, споделя той. „ Тя искаше да има къщи и неща, които да й оказват помощ да оцелее, в случай че нещо се обърка. “

По време на акции при започване на декември полицията откри 150 000 евро в брой в жилището на Каили и чанта, цялостна с пари, носена от татко й. Малко след ареста на нейния сътрудник Джорджи, Каили се свързва с Панцери и двама членове на Европейския парламент. Белгийският вестник Le Soir заяви предходната седмица, че тя се е пробвала да се свърже с татко си от пандиза, инструктирайки го да изхвърли телефони и USB памети. POLITICO не съумя да ревизира отчета.

Адвокатът на Каили Димитракопулос отхвърли изказванията като погрешни.
Политическо семейство
Докато Каили остава в пандиза, въздействието от ареста й продължава да отеква в Европейския парламент, нейната група на социалистите и демократите и гръцката партия ПАСОК. Няколко членове на S&D споделиха, че абсурдът, в който са забъркани основно сегашни и някогашни членове на групата, е провокирал разделяне в редиците. Някои депутати настояват, че сходни разкрития ще нанесат спомагателни вреди на политическото придвижване, което към този момент е атакувано от консерваторите на Европейската национална партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент.

Повод за спор и дали Каили е възнамерявала да напусне ПАСОК, партията към която се причислява още на 14г. Според Никос Андрулакис, актуалният водач на партията и единственият различен неин член в Екологичен потенциал, Каили не е партиен водач, а „ троянски кон “ за ръководещата гръцка дясноцентристка партия Нова народна власт.

Андрулакис, който изключи Каили от ПАСОК след ареста й, се опита да минимизира въздействието на шпионския скандал, който раздруса гръцкото държавно управление, посредством доказателства, че същинската й преданост е другаде. Каили не е участвала на партийни функционалности от предишния юли, сподели той пред POLITICO.

„ Каили в никакъв случай не е била в действителност близка с нас “, сподели Евривиадис Елефтериадис, секретар на ПАСОК в Солун пред POLITICO. „ Много от нас си мислеха, че тя трябваше да бъде изключена даже преди абсурда, само че в този момент е прекомерно късно да се потвърди. “

Към съмненията на нейните сътрудници се прибавя и фактът, че Каили се отдели от групата по време на гласуването за избор на общоприет секретар на Европейския парламент, Алесандро Киокети, който преди този момент беше шеф на кабинета на Мецола. Докато групата на социалистите и демократите се въздържа по време на гласуването, Каили поддържа Киокети. „ Беше изцяло възмутително по какъв начин постъпи тя “, сподели Катарина Барли, немски евродепутат от социалдемократите и вицепрезидент на Народното събрание.

Самата Каили към момента не е коментирала нищо. В края на предишния месец белгийски арбитър отхвърли молбата й да бъде освободена от пандиза с гривна на глезена с аргумента, че тя може да изиска да напусне Белгия или да се опита да подмени доказателства. Въпреки честите обществени изказвания на нейните юристи, както в Гърция, по този начин и в Белгия, Каили не е давала никакви изявленията от ареста си на 9 декември.

Какъвто и да е резултатът от нейния случай, не е предрешено, че политическата кариера на Каили е завършила. Баколас, генералният секретар на ЕНП, сподели, че преди ареста, Каили е щяла да бъде ухажвана след края на мандата си от корпоративните среди с помощта на нейната „ упорита работа, просветеност и сигурно на обстоятелството, че беше доста харесвана навскяъде. “

Каили остава член на Европейския парламент до второ разпореждане, а Гърция е известна с това, че прости на политиците, опетнени от кавги и подкупи. В родния си град Солун, съгласно секретаря на ПАСОК Елефтериадис, Каили би имала положителни шансове да бъде определена за кмет.

„ Ще е елементарно за нея да бъде определена за кмет. Хората наподобява обичат изисканта ѝ личнос, само че имам вяра, че това би било прекомерно дребна хапка за нея. Ако се върне в гръцката политика, то ще е за нещо доста по-голямо “, сподели той.

Тесктът е оповестен в, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР