Доклад на ООН предупреждава за надвиснала глобална водна криза и

...
Доклад на ООН предупреждава за надвиснала глобална водна криза и
Коментари Харесай

ООН предупреждава за глобалното свръхпотребление на вода

Доклад на Организация на обединените нации предизвестява за надвиснала световна водна рецесия и „ непосреден риск “ от дефицит заради свръхпотребление и изменение на климата , предава „ BBC “.

Светът „ сляпо върви по рисков път “ на „ вампирско свръхпотребление и свръхконсумация “ , се споделя в отчета. Публикуването му идва преди първата огромна среща на върха на Организация на обединените нации за водата от 1977 година Хиляди делегати ще участват на тридневната среща в Ню Йорк, която стартира в сряда.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че водата, „ кръвта на човечеството “ , се изчерпва от „ неустойчиво потребление на вода, замърсяване и неконтролирано световно стопляне “ .

Докладът, оповестен от Водата на Организация на обединените нации и ЮНЕСКО, предизвестява, че „ дефицитът става ендемичен “ заради свръхконсумация и замърсяване, до момента в който световното стопляне ще усили сезонния дефицит на вода както в регионите с обилие от вода, по този начин и в тези, които към този момент са напрегнати.

Ричард Конър, водещият създател на отчета, изясни, че към 10% от международното население „ сега живее в региони с висок или сериозен воден стрес “ . Пред „ BBC “ той акцентира:

„ В нашия отчет споделяме, че до 3,5 милиарда души живеят в условия на воден стрес най-малко един месец в годината. “

Според най-новия отчет на Организация на обединените нации за климата, оповестен в понеделник от експертната група на IPCC, „ почти половината от международното население сега изпитва изострен дефицит на вода най-малко за част от годината “.  Пред кореспонденти Конър разяснява, че „ несигурността нараства “, когато става въпрос за световното водоснабдяване. Той посочи:

„ Ако не се оправим с този въпрос, несъмнено ще има световна рецесия. “

Заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации Уша Рао Монари , който е формалният хазаин на Конференцията на Организация на обединените нации по водата , съобщи пред „ BBC “, че ресурсите ще би трябвало да се ръководят по-внимателно в бъдеще. Тя съобщи:

„ На планетата има задоволително вода, в случай че я управляваме по-ефективно, в сравнение с сме я управлявали през последните няколко десетилетия. “

И призна:

„ Мисля, че ще би трябвало да намерим нови модели на ръководство, нови финансови модели, нови модели за потребление на вода и наново потребление на водата от всеки път. Мисля, че технологията и нововъведенията ще играят доста огромна роля в търсенето на това по какъв начин да управляваме водния бранш и потреблението на водата. “

Срещата на върха, проведена взаимно от държавните управления на Таджикистан и Нидерландия, ще събере към 6500 участници , в това число 100 министри и дузина държавни и държавни ръководители.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР