Доклад на европейската служба за борба с престъпността Европол сочи,

...
Доклад на европейската служба за борба с престъпността Европол сочи,
Коментари Харесай

800 граждани от Западните Балкани са се сражавали за ДАЕШ, разкри Цветанов

Доклад на европейската работа за битка с престъпността Европол сочи, че към 800 жители на страни от Западните Балкани са се сражавали за терористичната организация " Ислямска страна " (ДАЕШ). Това съобщи ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в хода на Срещата на Съвместната група за парламентарен надзор (СГПК) на Европол, която се организира през днешния ден в София.

По думите на Цветанов Западните Балкани не са просто прилежащи страни на Европа, тези страни са от стратегическа значимост за Европейски Съюз и са в сърцето на Европа, съобщи Фокус. " Важно за сигурността на целия континент е да не оставяме бели петна на картата на Европа, които могат да основат условия на вакуум и на зони на въздействие на други фактори от геополитическата карта. Това е политическият прочит на обстановката в района ", добави Цветанов.

 Шефът на Европол: 30 хиляди европейци са евентуални терористи
Шефът на Европол: 30 хиляди европейци са евентуални терористи

Всички европейски страни са застрашени от тероризъм

Според Цветанов днешната среща на взаимната група за парламентарен надзор (СГПК) на Европол, която е единствена по рода си форма за контрол над действието на Европол от страна на Екологичен потенциал и националните институции, е историческа . На срещата са се събрали повече от 130 парламентаристи от 27 национални законодателни институции , изясни Цветанов. Той напомни, че член 88 от Договора за действие на Европейски Съюз от Лисабон дава невиждана по рода си форма за контрол на активността на Европол, като регламентира този политически контрол като споделена отговорност сред Екологичен потенциал и националните парламенти.

Освен Западните Балкани, на срещата се разискват въпроси като киберсигурността , битката с тероризма и проведената престъпност , както и тематики, свързани с гарантиране на сигурността онлайн и неутрализирането и ограничението на противозаконното наличие в интернет.

На срещата участва и ръководителят на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес. По думите на Мораес срещата през днешния ден цели да се одобри устав за работата на Европол. " Трябва да поставим всички старания, с цел да успеем да реализираме тази своя цел и Европол да бъде онази могъща институция, която ние всички желаеме да бъде ", добави той.

 Европол постоянно е бил благонадежден сътрудник на България съгласно Борисов
Европол постоянно е бил благонадежден сътрудник на България съгласно Борисов

Премиерът се срещна с бъдещата шефка на Европол

Мораес благодари и на представителите на националните парламенти и на евродепутатите за тясното съдействие за провеждането на Срещата на СГПК на Европол. Във форума вземат участие представители на законодателните институции на 27-те страни-членки на Европейски Съюз, както и девет евродепутати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР