Доклад на експерти от ООН посочи сирийския режим на президента

...
Доклад на експерти от ООН посочи сирийския режим на президента
Коментари Харесай

ООН: Дамаск е отговорен за нападението с газ зарин в сирийския град през април


Доклад на специалисти от Организация на обединените нации уточни сирийския режим на президента Башар Асад като виновен за смъртоносната офанзива с газ зарин в сирийския град Хан Шейхун, съобщи Франс прес.

" Групата /експерти/ е уверена, че Сирийската арабска република е виновна за потреблението на зарин против Хан Шейхун на 4 април 2017 година ", се споделя в отчета, до който е получила достъп Агенция Франс Прес.

По данни на Организация на обединените нации при нападението против града в провинция Идлиб, следен по това време от бунтовници и джихадисти, са починали 83-ма души, а съгласно Сирийския център за наблюдаване на човешките права - 87, в това число над 30 деца.

Случилото се накара държавното управление на президента Доналд Тръмп да предприеме удари против сирийската военновъздушна база, откъдето съгласно западните сили, е била осъществена офанзивата над Хан Шейхун. В нощта против 7 април американската войска изстреля от два кораба 59 крилати ракети " Томахок " против база " Шайрат ".

Съединени американски щати, Франция и Англия упрекнаха силите на президента Асад за химическата офанзива, само че Дамаск изрично отхвърли да има нещо общо с нея. Съюзническа на режима Русия твърди, че заринът, открит в Хан Шейхун, е резултат от детонация на снаряд на земята, а не е от сирийска въздушна офанзива.

Наскоро специалисти на Организация на обединените нации посетиха базата, с цел да приготвят отчета си.

В началото на септември анкетната комисия на Организация на обединените нации за положението на правата на индивида в Сирия към този момент изрече мнение, че сирийските сили са виновни за нападението със зарин.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш има вяра в професионализма и безпристрастността на комисията, оповестила управляващите в Дамаск за виновни за офанзивата с газ зарин, съобщи представителят на Гутериш, Фархан Хак, разяснявайки отчета на Съвместния механизъм на Организация на обединените нации и Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Хак означи, че Гутериш е признателен на страните, които оказват материална поддръжка на проверяващите химическите офанзиви в Сирия, и че чака разискването на отчета на комисията в Съвета за сигурност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР