Доказателство, че изборите бяха честни, е това, че партиите са

...
Доказателство, че изборите бяха честни, е това, че партиите са
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Кабинетът „Петков“ заложи увеличени разходи, без да се съобразява с възможностите на бюджета

Доказателство, че изборите бяха почтени, е това, че партиите са в радиомълчание и не приказват за честността им. Това сподели служебният министър председател Гълъб Донев в изявление за Би Ти Ви.

Партиите евентуално бяха сюрпризирани от резултатите, само че това е вследствие на акцията, която водиха, и политиките, които представяха пред своите гласоподаватели, разяснява още назначеният от президента Румен Радев министър-председател. Политиците би трябвало да търсят единството, целите на България и разрешаване на проблемите, предложи на партиите Гълъб Донев.

Според него служебният кабинет се е справил с провокациите от новите правила в Изборния кодекс.

Техническите екипи би трябвало да изяснят за какво машините за гласоподаване дадоха толкоз доста резултати – дали е проблем с устройството и софтуера или хартията за отпечатване на бюлетините, разяснява още министър председателят.

Политиците би трябвало да стоят като честен стожер, с цел да няма платен избор, само че обстоятелствата са, че партиите стоят зад това събитие, упрекна той политиците в опорочаване на изборния развой.

Според сигналите всички партии са купували гласове, сподели Донев. Това е притеснително, тъй като партиите са тези, които би трябвало да съблюдават честността на изборите, акцентира служебният министър председател.

Донев отбрани финансовата си министърка Росица Велкова, че преди изборите разгласи стряскаща прогноза за бюджета. „ Държавата не банкрутира, служебното държавно управление управлява устойчиво финансите на страната. Имаме над 20% растеж на данъчните доходи спрямо предходната година “, разяснява министър председателят. Той акцентира, че тази година има данъчни отстъпки, които ги е нямало през 2022 година

Постъпленията от Данък добавена стойност са по-малки, тъй като има смяна в структурата на износа и вноса. Миналата година имахме първите месеци повече импорт, а сега имаме рекорден експорт и би трябвало да връщаме Данък добавена стойност, отговори той на обвиняванията от страна на съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев за чадър над огромни компании и 400 млн. лева несъбрани от Данък добавена стойност.

Към 7 април бюджетът е на недостиг, само че поради политиките, признати през предходната година. С 30% разноските са увеличени, а приходите са с 20%. Заради това е дефицитът от 650 млн. лева Но това гласоподаваха политиците през 2022 година, без да се съобразят какви са опциите за доходи в страната, упрекна Гълъб Донев.

Ще създадем всичко допустимо оферти от служебното държавно управление бюджет да е с недостиг до 3%. Но дали политиците ще се заиграят още веднъж е въпрос на тяхната отговорност, сподели още служебният министър председател.

Трябва добра сметка от страна на политиците дали ще гласоподават нов бюджет на страната или не, съобщи още той във връзка заканите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че без постоянно държавно управление неговите депутати няма да одобрят бюджета.

Бюджетът планува нарастване на пенсиите с 12%, на заплатите в държавната администрация и на учителите, изброи министър председателят.

Служебното държавно управление е осигурило газовите доставки до края на 2023 година на най-конкурентните цени в Европа, похвали се Донев. Осигурихме диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ и всяка прилежаща страна желае съглашение да употребява нашите пътища на доставка, добави той. Донев упрекна, че това не е било в проектите на нито едно предишно държавно управление.

В държавния уебсайт за издание на най-ниските цени на храните веригите сами желаят да вземат участие, сподели още служебният министър председател. Сайтът демонстрира и съпоставяне с шест други страни от Европейски Съюз. Това е първата стъпка за информиране на жителите за цените на питателните артикули, опита да изясни Донев по какъв начин държавното управление му се бори с високите цени.

Това са опциите. Искам ясно да кажа, в това число за политиците и анализаторите, че политиците в 2022 година ограничиха опцията на служебното държавно управление да поема неочакван разход. Така Донев изясни за какво не всички пенсионери ще получат добавки по 70 лева за Великден, а единствено тези с 500 лева съществена пенсия.

Служебното държавно управление ще внесе закон за еврото незабавно след привикване на Народното събрание, разгласи Донев. Работа на депутатите обаче било да одобряват законите, които подсигуряват участието на България в Шенген и еврозоната.

Правителствата би трябвало да се преценяват с решенията на Народното събрание за помощ към Украйна, сподели Донев на въпрос дали е склонен с думите на Румен Радев, че повече не би трябвало да се пращат военни помощи на Киев. Винаги мирните средства са по-добри от войната, сподели още министър председателят.

Северна Македония е подписала контракт с всички от Европейски Съюз и както подава информация към другите страни, би трябвало да подава и към България, обясни той за какво желаеме Скопие да съветва със София бъдещи промени в конституцията си. Гражданите на РСМ би трябвало да имат независимост на самоопределение и обезпечени права, предложи той на Северна Македония.

С президента Румен Радев поддържаме 2-3 пъти в седмицата контакти и диалози. Но не се меси в решенията на Министерския съвет, сподели още Донев. Всеки министър от държавното управление е свободен в избора си дали да поемат ангажимент за присъединяване в постоянен кабинет, разяснява той предлагането на Бойко Борисов министри от служебния кабинет да станат постоянни. Донев няма да взе участие в постоянно държавно управление.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР