Доказателствата, които Борислав Сарафов в участие в т.нар. афера Осемте

...
Доказателствата, които Борислав Сарафов в участие в т.нар. афера Осемте
Коментари Харесай

Създава спънки. Как доказателствата срещу Сарафов за Осемте джуджета се оказаха под негов контрол

Доказателствата, които Борислав Сарафов в присъединяване в така наречен спекулация " Осемте джуджета ", са се озовали в Софийската градска прокуратура (СГП) през лятото на предходната година. Това излиза наяве от формален отговор на Върховния касационен съд (ВКС) на питане на Свободна Европа. По този метод доказателствата са се оказали под контрола на самия Сарафов.

След като той оглави държавното обвиняване, точно СГП стартира инспекция на всички дейности по следствието за " Осемте джуджета ", извършено от Софийската районна прокуратура (СРП)., че персонално някогашният основен прокурор Иван Гешев е разпоредил в края на мандата си нелегално следствие против някогашния следовател Петьо Петров-Еврото .

Именно в границите на формираното в СРП предходната пролет следствие против Петров са събрани доказателства за възможната връзка на Сарафов с аферата. За такава приказват няколко очевидци, в това число и такива с загадка идентичност.

Еврото беше осветлен от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) като водач на хипотетична незаконна група за изземване на бизнеси със съдействието на високопоставени прокурори. Случаят поради закрития към този момент едноименен ресторант, който Петров ползваше като офис.

Успоредно с уволнението на Гешев, следствието на СРП по случая е конфискувано от СГП, която по-късно открива, че то е било водено нелегално. Причината е, че районната прокуратура не е способена да проверява закононарушения, осъществени от магистрати.

Освен Сарафов, доказателствата по делото в СРП уличават по отношение на " Осемте джуджета " и други висши обвинители, като някогашната ръководителка на СГП Емилия Русинова и актуалната градска прокурорка на София Илиана Кирилова .

Още на 9 юни 2023 година всички материали
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР