Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас

...
Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас
Коментари Харесай

Мъж със западнонилиска треска в Пловдив

Доказано е, че след случая на болна жена в Бургас и мъж от Пловдив е развил западнонилска тресчица. Вирусът се придвижва с захапване от инфектирани комари и не е наложително те да са така наречен тигрови, преносител може да бъде и най-широко публикуваният у нас тип.

Мъжът, за който се потвърди западнонилиска тресчица, е получил неврологични затруднения, само че се усъвършенства, назначена му е и физиотерапия, сподели пред " 24 часа " основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

По информация на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите сред 24 и 30 август държавите-членки на Европейски Съюз са съобщили за 300 случая на заразяване със западнонилска тресчица. Най-много са в Италия - 144, по-късно се подреждат Румъния (61), Гърция (41), Унгария (38), Австрия (8) и Словения (1). Отделно има 55 случая в другите страни на континента - в Сърбия (54) и Косово (1). Съобщава се и за умряли - общо 24 бяха души, от Румъния (6), Сърбия (6), Италия (7) и Гърция (5). Заболяването протича по-рисково и с затруднения за хора в преклонна възраст или с злепоставен имунитет. При към 80 % заразяването с вируса минава безсимптомно, останалите развиват грипоподобни недоволства. В към 1 % от случаите болестта може да е съдбовна. В тежката си неврологична форма предизвиква енцефалити и менингити.

Беше въпрос на време да се открият и у нас инфектирани хора, защото вирусът " Западен Нил " се среща в прилежащите страни.

Резервоар на вируса са заболели птици. На индивида вирусът се предава главно посредством захапване от комар, в редки случаи - при кръвопреливане.

Тази година са обявени 77 огнища измежду коне в Италия, Унгария и Гърция. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР