Доказано е, че мъжете пият и пушат повече от жените.Лошите

...
Доказано е, че мъжете пият и пушат повече от жените.Лошите
Коментари Харесай

Рискът за заболяване от рак е по-висок при мъжете, но не се дължи на алкохол и тютюнопушене

Доказано е, че мъжете пият и пушат повече от дамите.

Лошите здравословни привички обаче не са повода мощният пол да има по-висок риск за заболяване от рак.

Според ново изследване, биологичните разлики са същинската причина за несъответствието сред половете.

Разбирането на тези разлики може да помогне за възстановяване на предварителната защита и лекуването, споделят откривателите, представени от Daily Mail.
В проучването са включени 300 000 американци на междинна възраст, които не са заболявали от рак в продължение на 15 години.
Мъжете са били повече от два пъти по-склонни да развият заболяването спрямо дамите – даже когато факторите, свързани с метода на живот, са изключени.

„ Това допуска, че има присъщи биологични разлики сред мъжете и дамите, които въздействат на склонноста към развиване на рак в организма “, сподели водещият откривател доктор Сара Джаксън, епидемиолог в Националния институт по ракови болести.
Учените допускат, че женските хормони, мощната имунна система и гените могат да защищават от рак.
Доскоро се е считало, че склонността на мъжете да се любуват на няколко питиета повече и да вършат повече паузи за цигара, в сравнение с дамите, е повода, заради която те имат по-високи равнища податливост на заболяване от  рак като цяло.
Около 182 000 дами биват диагностицирани с рак в Обединеното кралство всяка година, при мъжете броя е 193 000.
В Съединени американски щати 970 000 мъже и 928 000 дами са диагностицирани с рак годишно.
Честотата на рак на щитовидната жлеза и жлъчния мехур е по-висока измежду дамите, само че разпространяването на всички други типове рак е по-високо измежду мъжете.

Мъжете са били 11 пъти по-склонни да развият рак на хранопровода и четири пъти по-застрашени от рак на стомаха или гърлото.

Те също по този начин са имали три пъти по-голям късмет да бъдат диагностицирани с рак на пикочния мехур.

Освен това изследването демонстрира, че
мъжете по-рядко са склонни да търсят съвет от здравно лице.
Екипът допуска, че високите равнища на тестостерон могат да усилят вероятността от рак на кожата, простатата и черния дроб измежду мъжете, като предизвиква клетъчния напредък.

Междувременно дамите развиват по-силен имунен отговор против онкогенни инфекции – тези, които могат да причинят рак, като хепатит и HPV – което може да понижи риска от някои типове рак спрямо мъжете.

А дамите имат в допълнение копие на гени, които защищават от рак спрямо мъжете, което може да им предложи спомагателна отбрана.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР