Докато зубренето не се измести от реалното мислене, няма да

...
Докато зубренето не се измести от реалното мислене, няма да
Коментари Харесай

Експерти: Докато мисленето не измести зубренето, образованието няма да се промени

Докато зубренето не се измести от действителното мислене, няма да има смяна. Това става посредством говорене, четене, разискване и задаване на въпроси. Проблемът е многослоен.
Това сподели пред бТВ Искра Джанабетска, съосновател на българската платформа за поощряване на четенето " Книговище ", която дружно с писателката Мария Лалева разясниха резултатите на ПИЗА.

Българските възпитаници имат проблем с четенето и разбирането на дълги текстове и мъчно вършат разлика сред изказване и факт. Това демонстрират последните резултати от Програмата за интернационално оценяване на учениците – ПИЗА, създадена от Организацията за икономическо съдействие и развиване.

„ В момента доста настървено приказваме за техническите науки и малко настрани остават филантропичните и четенето. Имаме нужда да се приказва малко повече за изгодите от четенето и по какъв начин децата ще се научат през четенето на доста умения впоследствие”, сподели още Джанабетска.

Според писателката Мария Лалева резултатите на ПИЗА са мотив да се замислим каква е отговорността на възрастните.

„ Приели сме децата като голяма кофа, в която наливаме нужните съгласно нас познания, без да ги питаме дали те виждат смисъл в това и дали ще им е потребно. Образованието ни има грамаден проблем – не ангажира децата прочувствено. Образователната ни система не дава независимост децата да покажат, че могат да мислят”, счита Лалева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР