Докато Западът се опитва да спечели Глобалния Юг на своя

...
Докато Западът се опитва да спечели Глобалния Юг на своя
Коментари Харесай

Това е новата чума на човечеството. Латинска Америка направи своя избор

Докато Западът се пробва да завоюва Глобалния Юг на своя страна, неговите публични представители постоянно посещават Русия. Съвсем неотдавна в Санкт Петербург се организира втората среща на върха Русия-Африка, а в този момент в Москва се организира първата интернационална парламентарна конференция Русия-Латинска Америка.

В съветската столица дойдоха над 200 депутати, дипломати, общественици и представители на експертната общественост от Латинска Америка и Карибите.

Латинска Америка е по-близо, в сравнение с наподобява

На 1 октомври в самия център на Москва, в хотел The Carlton Moscow, се организираха кръгли маси, отдадени на икономическото съдействие, филантропичните връзки, сигурността и образуването на обективен многополюсен свят. Всеки имаше право на изявление, само че искащите бяха толкоз доста, че трябваше да се ограничи до 5 минути.

Но допустимо ли е за толкоз малко време да имате време да очертаете позицията на вашата страна по международните събития, да говорите за другарство с Русия и да изразите думи на признателност и взаимност към нея?

Колкото и да им напомняха съветските парламентаристи, които изпълняваха ролята на модератори, да съблюдават регламента, срещите въпреки всичко продължиха повече от плануваното.

Всеки посетител говореше за това, което беше настоящо съответно за неговата страна, само че въпреки всичко лайтмотивът на изявленията беше ясно забележим: Латинска Америка ще построи нов многополюсен международен ред дружно с Русия, която счита за братска страна, а ерата на хегемонията на Съединени американски щати завърши приключи.

„ Русия и страните от Латинска Америка обичайно имат доста общи възгледи по интернационалните въпроси. Латиноамериканците постоянно са се стремили към самостоятелност и историята на вашия континент е цялостна с най-ярките образци за това “, сподели съветският президент Владимир Путин в приветствието си към участниците в конференцията.

А специфичният представител на президента на Никарагуа за развиването на връзките с Русия Лауреано Факундо Ортега Мурильо назова Русия един от главните стълбове на новия международен ред, който се появява през днешния ден, който предизвиква многостранните подходи и основаването на взаимноизгодни връзки. На същото мнение са и други посетители на събора.

Представители и на двете страни приказваха за позитивната динамичност в развиването на търговско-икономическите връзки.

Според първия заместник-председател на Държавната дума Александър Жуков комерсиалният оборот е достигнал към 20 милиарда $, само че това към момента не е задоволително, това е по-малко от комерсиалния оборот на Казахстан с Латинска Америка.

Латинскоамериканските парламентаристи показаха интерес към привличането на съветски вложения и реализирането на взаимни планове, а също по този начин приказваха за готовността си да станат платформа за подсилване на позициите на Русия в района. Русия е подготвена не просто да реалокира произвеждане, само че и да показа технологии, насъбрани познания и опит.

Специално внимание беше отделено на съдействието в областта на опазването на здравето.

По време на пандемията от COVID-19 Русия беше една от първите, които доставиха ваксини и хигиенични артикули на континента, което оказа сериозна помощ в битката с инфекцията и за което споделят още веднъж и още веднъж „ благодаря “. А в Никарагуа има взаимен цех за произвеждане на ваксини.

На собствен ред ръководителят на комисията по опазване на здравето и спорт на Националното заседание на Куба Естела Кристина Луна Моралес означи, че опазването на здравето е един от секторите, които са най-засегнати от западните наказания, само че с помощта на кубинско-руското междуправителствено съдействие знанията са бяха получени за медицински регистри, медикаменти, медицински технологии и съоръжение, развиване на клинични проучвания и стартираха нови индустриални мощности.

Освен публични изказвания, даже и при непоколебим правилник, по време на кръглите маси имаше време и за персонални въпроси.

Първият заместник-генерален шеф на ТАСС Михаил Гусман означи, че принадлежи към поколението, „ чиито сърца и души бяха обгорени от романтиката на кубинската гражданска война “, и описа по какъв начин в къщата на чичо си, строител, работил доста в Куба, той срещнал „ човек, който пушеше непознато за него нещо “, става известно Ернесто Че Гевара.

А първият заместник-председател на комисията по интернационалните въпроси на Държавната дума Вячеслав Никонов изцяло се впусна в трогателни детски мемоари: на 5-годишна възраст, излизайки от болничното заведение, първото нещо, което пита родителите си, било дали визитата на президента на Куба Освалдо Дортикос Торадо към Москва е завършило.

Патрисио Алберто Чавес Завала стартира речта си на съветски с думите: „ Добър вечер! В допълнение към обстоятелството, че бях дипломат на Еквадор в Руската федерация през 2007–2015 година, имах опцията да дойда в Съюз на съветските социалистически републики през 1986 година, с цел да изучавам в МАДИ. И като някогашен механик бих желал да разясня настоящи проблеми.

Дойде краят на самопровъзгласилия се хегемон

Друга тематика, която мина през изявленията на кръглите маси и пленарната сесия на Междупарламентарната асамблея на 2 октомври, беше отхвърлянето на едностранните западни наказания. И не става въпрос единствено за Русия. Венецуела и Куба също доста добре знаят какво е да живееш дълги години под ограничавания.

„ Днес 30 страни на нашата планета страдат от 26 162 наказания, наложени от една страна и нейните сателитни страни. „ 26 162 наказания попадат върху 28% от международното население на 62% от цялата територия на нашата планета “, сподели Хорхе Хесус Родригес Гомес, ръководител на Националното заседание на Боливарската република Венецуела.

Само против Русия са наложени над 13 000 наказания, заяви ръководителят на комисията на Държавната дума по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело, евразийската интеграция и връзките със сънародниците Леонид Калашников.

Това не са просто наказания, акцентира венецуелският парламентарист, а „ насилствени едностранни ограничения, военни ограничения, ограничения за хибридна война, това е същинска нова чума на човечеството, това са бомби, които убиват елементарните хора, тъй като глобите са ориентирани против благосъстоянието на народите, ориентирани към нарушение на правото на опазване на здравето, на достъп до технологии, на развиване. “

Поради обстоятелството, че редица страни не са се включили към режима на западните наказания, резултатът от него се обезврежда, макар че не може да се каже, че тези ограничения нямат никакъв резултат.

Те усложняват логистиката, да вземем за пример, и това е област, върху която Русия и Латинска Америка към момента би трябвало да работят. Санкциите обаче не дават резултата, който създателите им чакаха.

На Русия като огромна стопанска система се предвиждаше пагубен спад поради санкционния напън, само че проектите на Запада се провалиха, съобщи ръководителят на комисията по икономическа политика на Държавната дума, някогашен министър на труда и обществената отбрана Максим Топилин, само че рестриктивните мерки, в противен случай, дадоха подтик на развиването на доста области на локалната стопанска система, да вземем за пример ИТ и самолетостроенето.

Банковият бранш също се оказа резистентен на западните наказания.

„ Отговорът на нашата банкова система се оказа забавен: нейният кредитен портфейл набъбна с 20%, банковите капитали се усилиха с 11% “, означи Анатолий Аксаков, ръководител на Комитета по финансовия пазар на Държавната дума.

Те не говореха за Украйна като такава, само че спорът в тази страна, зад който седи не какъв да е, а Съединени американски щати и техните съдружници, беше упоменат в подтекста на построяването на нов международен ред, обвързван с началото на специфичната военна интервенция, в която все по-често стартират да се чуват гласове на недоволни от американската надмощие и подготвени да й се опълчват.

„ Куба изрично осъжда опитите на Съединените щати и НАТО да се приближат до границите на Руската федерация, политиката на изолираност, провеждана от интернационалните организации против нашата братска страна “, сподели Хуан Естебан Ласо Ернандес, ръководител на Националното заседание на народа Силата и Държавният съвет на Република Куба, на пленарна сесия.

Той беше подсилен от специфичния представител на президента на Никарагуа за развиването на връзките с Русия Лауреано Факундо Ортега Мурильо:

„ Подкрепяме битката на Русия против новата вълна на фашизма и нацизма, която се повдига от Съединени американски щати и НАТО. Благородната цел за денацификация и отбраната на главните права на съветския народ на живот и мир станаха причина за специфичната военна интервенция. "

" Ние сме уверени, че успеха на Русия ще бъде победа над лъжата, светлината над тъмнината и положителното над злото. Русия е фар на вяра и правдивост, който свети за цялото човечество. Русия се бори за мир в целия свят против най-тъмните идеологии. "

Международната парламентарна конференция Русия - Латинска Америка беше наситена с публични събития, договаряния, сключване на съглашения, само че в това време атмосферата подсещаше повече на неофициална другарска среща. Напускайки Русия, гостите от Южна Америка се сбогуваха в резюме: беше решено конференцията да стане годишна.

Според ръководителя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко конференцията безапелационно е потвърдила, че страните имат съвместен интерес.

„ Както гласи една добре позната сентенция в латиноамериканските страни, къща с добра основа не се опасява от вятъра. По същия метод нашето другарство не се опасява от никакви тествания “, добави тя.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР