Докато всички са възхитени от Опенхаймер“ на Кристофър Нолан, ново

...
Докато всички са възхитени от Опенхаймер“ на Кристофър Нолан, ново
Коментари Харесай

Радиоактивните отпадъци от ядрените тестове на „Тринити“ достигат чак до Канада

Докато всички са възхитени от „ Опенхаймер “ на Кристофър Нолан, ново изследване се потопи надълбоко в широкообхватните последствия от нуклеарните проби на „ Тринити “.

На 16 юли 1945 година „ Тринити “ се организира първият нуклеарен опит, осъществен като част от плана „ Манхатън “, план за нуклеарни проучвания и разработки на Съединени американски щати по време на Втората международна война.

Проучването е анализирало оценките за 10 дни след детонацията на „ Тринити “ и по какъв начин бомбата е повлияла на публичното здраве и околната среда от атмосферни нуклеарни опити.

Радиоактивните боклуци доближават по-далеч от предстоящото

Новият модел, създаден от откриватели от Принстънския университет и Университета на Колорадо в Боулдър, демонстрира, че нуклеарните детонации, осъществени в Ню Мексико и Невада сред 1945 и 1962 година, са довели до необятно публикувано радиоактивно замърсяване.

Проучването откри също, че последствията от „ Тринити “ доста са съдействали за излагането на заплаха на Ню Мексико, като са нечисти 46 от 48-те прилежащи щати и Мексико.

Оценките на откривателите стигат до заключението, че радиоактивните утайки от „ Тринити “ са достигнали до езерото Крауфорд в Канада.

Ядрената история на Америка от 1945-1962 г

Проучването отбелязва, че тестването на нуклеарно оръжие е почнало с „ Тринити “ през 1945 година и е довело до безкрайно изпускане на радиоактивни материали в околната среда. Тези материали с течение на времето са били отведени посредством вятъра в атмосферата и хората са били мощно изложени на тях.

„ Отлагането на тези материали, в това число плутоний-239 и 240, в този момент се смята за евентуален геоложки маркер за началото на епохата на антропоцена “, споделят откривателите в изследването.

Епохата на антропоцена, неофициална единица за геоложко време, се употребява за изложение на най-новия интервал в историята на Земята, когато човешката активност е почнала да оказва доста въздействие върху климата и екосистемите на планетата.

Проучването също по този начин взима под внимание останалите 100 теста на нуклеарно оръжие, осъществени от 1945 година нататък. Проучването отбелязва, че 94 са генерирали радиоактивни облаци на фона на 101 атмосферни теста на нуклеарно оръжие, извършени в Съединени американски щати.

Без отплата за радиоактивно облъчване

Но макар че радиацията от „ Тринити “ е била забележителна, огромна част от хората в никакъв случай не са били обезщетени, въпреки и това да е наложително, според Закона за излагане на радиация и отплата от 1990 година (RECA).

„ Въпреки провеждането на теста на „ Тринити “ в Ню Мексико, доста мексиканци са оставени отвън първичното законодателство на RECA и никой в никакъв случай не е съумял да изясни за какво “, споделя сенатор Бен Рей Лухан, демократ от Ню Мексико, пред The ​​New York Times.

„ Обобщени по окръзи и федерално приети племенни земи, нашите оценки на общата компактност на отлагането демонстрират, че има места в Ню Мексико и в други елементи на Съединените щати, в това число Юта, Невада, Уайоминг, Колорадо, Аризона и Айдахо, където отлагането на радионуклиди е достигнало равнища, по-високи от тези, които оценяваме в някои окръзи, обхванати от RECA “, заключава изследването.

Въпреки че това изследване остава значимо допълнение към разбирането на последствията от тези пагубни събития, значимо е да се означи, че изследването е лимитирано до оскъдната обществена информация, налична в държавни отчети и литература. Изследователите са предположили, че всички проби са осъществени с плутоний-239, както в „ Тринити “. Точният състав на всяко тестово устройство остава незнаен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР