Докато всички не се събудим и не започнем да работим

...
Докато всички не се събудим и не започнем да работим
Коментари Харесай

Василев от Смолян: Промяната ще се случи, ако всички се събудим и работим заедно

Докато всички не се събудим и не стартираме да работим дружно, няма по какъв начин смяната да се случи. Това съобщи от Смолян съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев.

Той изброи проблемите, които хората от района са му споделили. “Основният е обвързван с инфраструктурата. Придвижването е доста мъчно. Много мъчно се стига от едно място до друго изключително когато става въпрос за незабавни случаи, за коли за спешна помощ. По Плана за възобновяване е планувано най-сетне в България да проработи хеликоптерна здравна помощ по този начин, че да може да се стига бързо, дори и при неприятна инфраструктура. Другото нещо, което чуваме доста постоянно в района, е, че изключително по-малките обитаеми места са феодализирани. Една партия, един кмет са завзели всичко. Ако не си от тази партия, е доста мъчно да си намериш работа. Има напън върху хората - от дървата за огрев, до безусловно всички други работни места. Същото нещо чуваме и от бизнеса. Посещенията, които направихме, освен в Смолянска област. Бях в Момчилград, в Джебел. Там хората ни посрещнаха доста задушевно и споделиха: “Не желаеме повече модела, в който стоим небогати, а едни хора просто ни употребяват гласа по време на избори и по-късно богатеят на наш тил ”. Виждаме пробуждане на планината. Това е доста добре за района. Докато всички не се събудим и не стартираме да работим дружно, няма по какъв начин да се случи смяната. Двама, трима, петима, 100 индивида няма да създадат смяната в България. Всички би трябвало да запретнем ръкави, да спре да ни е боязън и да стартираме да работим и да се борим по този начин, че да имаме един в действителност по-добър живот ”, добави Асен Василев.

Съпредседателят на Политическа партия успокои хората от района за идната зима. " Цената на електрическата енергия за бита остана такава, каквато беше предходната година. Цената на електрическата енергия за бизнеса е на 250 лева на мегават/час и ще остане такава. Бизнесът също не би трябвало да чака разтърсвания. Цената на дървата за огрев, доколкото знам, трагично е повишена, като тук би трябвало да се беседва с общините за какво това е по този начин, защото разноските по събирането на дървата не са нарастнали. Дърва има, въпросът е къде отиват. Не сме почнали да добиваме по-малко, в сравнение с преди този момент. Държавата може и би трябвало да се намеси в лицето на Горските стопанства по този начин, че дървата да стигат до жителите за отопление, а не до Завода за целуоза. Големият пик на инфлацията, обвързван с растежа на енергоизточниците, е изконсумиран. Електроенергията към този момент не пораства от много време. Цената на газа за района е значима за едно-две предприятия, само че няма драмтично необятна газификация ", уточни той.

Асен Василев припоми, че по време на кабинета на " Продължаваме промяната " разпределението на средства по общини стартира да става на база какви са потребностите им, а не на правилото коя община е доближена до обещано държавно управление. " Това, което би трябвало да се случи тук, е инвестиция по този начин, че главните артерии да се почистват в действителност, да не се вършат през ТРП контракти, където се прави главен ремонт, който обаче е без приемателна комисия, без гаранция и след година-две стартират отново да се появяват дупки, а строителят не е виновен за това. Да се създадат същински поръчки и да се дадат повече средства на самите общини. Общините подават планове, показват кои са им най-важните, подреждат ги по значимост. След което всяка община си получава средствата непосредствено от централния бюджет, с цел да може да извърши тези планове. Оттам-нататък отговорността отива при кметовете ", изясни той.

" Ако управляваме още веднъж, ще работим с АПИ по този начин, че да се откри вид за същински скоростен път сред Пловдив и Асеновград. Този вид би трябвало да се види от кое място би трябвало да мине трасето, след което да се остойности. След това да тръгне проект за планиране и вероятно по-късно да се направи пътят ", даде обещание Василев.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " напомни и казуса със сметопочистването в Смолян и позитивното развиване по въпроса. " Най-накрая са почнали да чистят улиците, когато графиците за разчистване са станали обществени. Това, което се разкри, че в един и същи ден се прави и опесъчаване, и метене на улиците - е смехотворно. Това са пари, които се заплащат двойно. Точно по този метод във всяка една система в страната виждаме такива небивалици. Те костват милиони. Тук сме, с цел да подкрепим напъните в Смолян и района и да кажем на българските жители доста ясно, че малко по-малко и малко по малко започваме да стопираме такива неща на всички места, където ги намерим. Независимо дали става въпрос за асфалтиране на петорни цени, или за крадене от сметопочистването ", безапелационен бе Асен Василев.

Водачът на листата на “Продължаваме смяната ” в Смолян Михал Камбарев показа наблюденията си, че страхът на хората от ГЕРБ и Движение за права и свободи е намалял и дефинира това като добра вест. “Вече сме на средата на акцията. Обиколихме много обитаеми места. Планираме да посетим над 80 градове и села, може би в половината към този момент се видяхме с хората. Добрата вест е, че хората ни посрещат доста задушевно. Страхът, който наблюдавахме преди от Движение за права и свободи и ГЕРБ, стартира да понижава, в това число и в Борино, което е родното място на Карадайъ. Виждам доста смели хора, които ни споделят: “На нас ни писна от Движение за права и свободи. Повече не желаеме Движение за права и свободи ”. Общините на Движение за права и свободи са най-бедните в България. До момента екипът в Смолян работеше доста интензивно и по време на парламентарната активност, и в този момент в акцията. Успяхме да реализираме доста победи. Една от тях е пътят към Гръция. Договрихме границата сред Рудозем и Ксанти да бъде отворена, в това число и на равнище министър-председател. Работи се интензивно. Вече се асфалтира и чакаме другата година да можем да я изпозлваме и да вървим на море оттова ”, уточни той.

Камбарев напомни и случая с кмета на Доспат. “Шефът на ВиК беше задоволително самоуверен да отиде и да направи инспекция на бетоновия възел, който е на кмета на Доспат. Там се оказа, че за 5 години кметът не е плащал никаква вода. Кметът се оправда, че не е получавал фактури, което звучи доста смешно. Приветстваме всеки човек, който се причислява към идеята на “Продължаваме смяната ” да продължим битката против корупцията, тъй като това са нашите пари ”, добави кандидат-депутатът.

Камбарев акцентира и на потребността от привлизане на вложения в района. “Това, което направихме досега, е нещо, което до известна степен е невиждано за България. България досега има някои общини, които имат екип за привличане на вложения. Смолян е първата област, която сътвори подобен екип, и той е по западноевропейски модел. Привлякохме доста умел човек, който в последните 6 години е виновен за развиването на Пловдив и по тази причина да има толкоз привлечени вложения. Този човек образова фрагментите тук и тези фрагменти продтължават да работят ”, добави още той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР