Докато всички домакинства плащат ток за битови нужди, в студентски

...
Докато всички домакинства плащат ток за битови нужди, в студентски
Коментари Харесай

Студенти плащат по 250 лева за ток в общежитие

Докато всички семейства заплащат ток за битови потребности, в студентски общежития в София заплащат сметки като за промишлени предприятия.

В една от стаите в общежитие в София има преносим компютър, ледник и микровълнова печка. Сметката им за ток е почти 180 лева В нея живеят 4 девойки, надлежно на човек заплащат по към 45 лева

Причините за високите цени на тока в общежитието не са използването на електроуредите, а това, че на студентите им се постанова да заплащат индустриален, а не битов ток. Това покачва сметките съвсем двойно.

Около 50 000 студенти живеят в общежития. Всички те заплащат двойно по-високи сметки, тъй като се третират като небитови консуматори и заплащат индустриален ток, макар че общежитията се употребяват за жилищни потребности.

„ Вече година и повече студентите заплащат този индустриален ток, а това не е задоволително за тях, тъй като сметките към този момент са над 400 лева ", Даниел Парушев, ръководител на студентските препоръки в България.

За да заплащат естествени сметки за ток, би трябвало ректорите на университетите да се извърнат към доставчиците на електрическа енергия с искане за промяна на метода, по-който се третират студентските общежития, споделя омбудсманът Диана Ковачева.

„ Ако се подхващат незабавни ограничения, това може да стане в доста къс период и не виждам причина да не се случи. Въпросът е в действителност всяко висше учебно заведение за своите общежития да изиска категорично и в настрана искане. Така, че това е въпрос на организация от страна на самите ректори какъв брой бързо те ще се провеждат да изискат ", разяснява омбудсманът.

бТВ се свърза с УНСС с въпрос какви дейности са подхванали от Висшето образователно заведение за решаването на казуса.

„ Беше изпратено писмо до министерството, с което още веднъж молим да бъдем третирани като битови консуматори, само че на 04.11. 2022 година дойде отговор, включващ решението на Министерски съвет от 29.09, с което се приема Програма за обезщетения и се изяснява, че защото Висшите учебни заведения, открити при изискванията и реда на Закона за висшето обучение, включително и ПССО, купуват електрическа сила за професионалната си активност това ги дефинира като небитови крайни клиенти ", дадоха отговор от висшето учебно заведение.

В позиция до bTV от Софийския университет твърдят, че са подхванали дейности за компенсиране на студентите по отношение на високите цени на електрическата енергия, само че не споделят дали са подхванати дейности с искане за смяна на метода, по който се третират студентски общежития.

Компенсации от страната има, само че те стигат до студентите чак след година.

От енергийното министерство споделят, че могат единствено да поучават и да издават рекомендации, за това по какъв начин да се реши казусът. Становището им е, че студентите би трябвало да се преглеждат като битови консуматори.

бТВ, „ Тази неделя "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР