Докато войната все още бушува и въпреки значителните стъпки за

...
Докато войната все още бушува и въпреки значителните стъпки за
Коментари Харесай

Chatham House за ЕС и Украйна: Време е за смела солидарност

Докато войната към момента бушува и макар забележителните стъпки за военна поддръжка на Украйна, слабостите на Европейски Съюз още веднъж станаха ясни, написа Катарина Волчук за Chatham House, Royal Institute of International Affairs.

Във време, когато в този момент наподобява евентуално Украйна да отхвърли всякакво бъдещо присъединение към НАТО в опит да реализира преустановяване на огъня и евакуиране на съветските войски, страните-членки на Европейски Съюз към момента са разграничени по отношение на молбата на Украйна, оставяйки Европейски Съюз като цяло некадърен да отговори.

Предоставянето на пълноправно участие в Европейски Съюз може да отнеме десетилетия, с цел да се реализира на процедура и е значително алегорично - само че признаването би изпратило мощно обръщение за взаимност. За разлика от това, отричането основава чувството, че Украйна на процедура е изоставена от своето " европейско семейство ".

Европейската интеграция бе основана с една цел - да се постави завършек на войната на европейския континент. Европейски Съюз бе толкоз сполучлив в това отношение, че стартира да се преглежда като постгеополитически индивид.

Но войната на Русия против Украйна хвана Европейски Съюз изцяло неопитен. Първо, до момента Русия бе уважавана като бизнес сътрудник. Второ, Украйна бе третирана, въпреки и благожелателно, като нещо като неспокойствие и за някои държави-членки като спънка в тяхната " политика Русия преди всичко ".

Войната значи, че и двете усещания са с главата надолу. Русия се трансформира в световен бизнес пария, до момента в който Украйна има капацитета да се трансформира в основния камък в европейския план.

" Съседският подход "

От две десетилетия Украйна е част от Европейската политика за съседство (ЕПС). Инициативата бе подходящо избрана като " бюрократичен отговор на геополитическия въпрос за границите на Европа ". Включвайки както съседите на Европа на юг, по този начин и на изток, ЕПС нямаше ясна визия и тласъци за реализиране на високите си желания за " непоклатимост и разцвет ".

Украйна настоя за по-взискателни съглашения за асоцииране в очакване да получи вероятност за участие. Споразумението обаче, което е доста дълго и мощно техническо, не е подкрепено от никаква дълготрайна политическа визия.

Сама по себе си тя не предлага жизнеспособна пътна карта и привлекателен тласък за европейска интеграция. И в това се крие казусът на Украйна: Споразумението е средство за реализиране на цел във връзка с участието, до момента в който за мнозина в Европейски Съюз съглашението действа - за заобикаляне на комплицираната полемика за участие.

Европейски Съюз и Украйна след Крим

След експанзията на Русия против Украйна в Крим и Донбас, Европейски Съюз продължи " бизнеса както нормално ": не е имало политическо усъвършенстване отвън към този момент контрактуваното Споразумение за асоцииране.

Това не значи, че връзките са в застой: по-специално има отлична работа, осъществена от Европейски Съюз за поощряване на фундаментални промени в Украйна, един в действителност новаторски и реформаторски метод. И въпреки всичко, в по-широк геополитически проект, източната политика на Европейски Съюз е понижена по обсег и упоритост от 2014 година

Нахлуването на Русия внезапно притисна границите на технократичния фокус на Европейски Съюз, когато се сблъска с експанзия и война. Нищо не потвърждава това повече от апелите на президентите на редица европейски страни за участие на Украйна. И фактът, че Европейският парламент одобри резолюция, призоваваща за даване на " статут на претендент " на Украйна.

Обратно към историческата чертожна дъска

В сегашния подтекст е ясно, че Споразумението за асоцииране с Украйна към този момент не е задоволително за справяне с провокациите, пред които е изправен Европейски Съюз - или Украйна.

Украинските чиновници знаят прекомерно добре какво значи пълноправно участие. Споразумението за асоцииране - макар всичките му недостатъци - беше ужасно образование за Украйна. Като имат поради опита на Западните Балкани, те знаят прекомерно добре, че " без реформиране на Украйна всички проекти и вероятности ще останат гръмки думи и ще застрашат " връщането на Украйна в Европа ".

Дори и с дълъг път напред, вероятността за участие е от значително значение. Това би било избор на доверие, от който украинците обезверено се нуждаят. Всякакви препоръчани усъвършенствания по линията на " Асоциация плюс плюс " биха били просто технократично плацебо и мъчно биха могли да се опълчват на съветския империализъм по някакъв логичен метод.

Изправени пред съветската експанзия, постсъветските страни губят вярата си в Запада като цяло и в Европейски Съюз в частност. Показателно е, че единствено две страни гласоподаваха в поддръжка на резолюцията на Организация на обединените нации за Украйна: Молдова и Грузия - страните със съглашения за асоцииране и желания за участие.

Други постсъветски страни в Европа и Централна Азия към този момент са прекомерно твърдо следени от Русия, с цел да осъдят намерено съветската експанзия, макар че техните общества изпитват голяма взаимност с Украйна.

Никой различен път от основаването си Европейски Съюз не е бил изправен пред толкоз гневна офанзива против мира и стабилността в Европа и предизвикването да дава отговор на личната си възвишена изразителност. Хората в страните-членки дадоха отговор с невиждани актове на взаимност и поддръжка за Украйна и милионите украински бежанци в Европа.

Но носителят на редица награди украински публицист, Юрий Андрухович горчиво следи позицията на Европейски Съюз във връзка с Украйна преди повече от десетилетие: " Може би Европа просто е уплашена? Може би се опасява от Европа, от самата себе си? Може би се затваря от нас тъкмо заради това, че приехме полезностите й прекомерно драговолно, че тези полезности са станали наши? Защото в реалност тази Европа се грижи прекомерно малко за тези полезности в наши дни ".

Ако се потвърди, че е прав, неналичието на този алегоричен акт на поддръжка и взаимност с Украйна ще бъде удар по позицията на Европейски Съюз като интернационален участник и в дълготраен проект може даже да заплаши доближаването на самия Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР