Докато Вашингтон и Сеул се опитват да поддържат единен фронт

...
Докато Вашингтон и Сеул се опитват да поддържат единен фронт
Коментари Харесай

Корабите с много имена - новата схема за печалба на Северна Корея

Докато Вашингтон и Сеул се пробват да поддържат обединен фронт против Северна Корея, случилото се с 2 товарни кораба демонстрира по какъв начин режимът на Ким Чен-ун продължава да намира способи да избегне все по-тежките интернационалните наказания.

Въпреки оптималния напън от страна на Съединени американски щати, Пхенян завоюва съвсем 200 млн. $ през първите 9 месеца на 2017 година от неразрешения експорт на първични материали, които са решителен източник на задгранична валута за изолирания режим, съгласно конфиденциален отчет на Организация на обединените нации, представен от Bloomberg.

 Светът дава отговор на Пхенян: От прекъсване на петрола до наказания за най-големите световни банки
Светът дава отговор на Пхенян: От прекъсване на петрола до наказания за най-големите световни банки

Ще се включат ли Китай и Русия в дейностите против Северна Корея?

Северна Корея е транспортирала въглища до пристанища в Русия, Китай, Южна Корея и Виетнам, употребявайки основно подправени документи и фронт компании, които прикриват действителния генезис на въглищата.

Забраненият импорт и експорт се реализира с кораби, пътуващи под флага на страни от Африка, Карибския басейн и Хонконг. Санкционираните кораби одобряват нови флагове, основават се нови компании, които да маскират собствеността, а корабите получават нова идентичност. Но не престават да плават по едни и същи направления.

 Двете съветски пристанища, през които Северна Корея нарушава глобите на Организация на обединените нации
Двете съветски пристанища, през които Северна Корея нарушава глобите на Организация на обединените нации

Въглища от Пхенян пътуват за Южна Корея и Япония през съветска територия

Игра на имена

Такъв е казусът с двата кораба - " Джин Тенг " и " Джин Тай 7 ", които неведнъж трансформират своите имена и притежатели. " Джин Тенг ", глобен от Съединени американски щати през март 2016 година, става " Шен Да 8 ", а по-късно " Ханг Ю 1 " в края на предходната година.

" Джин Тай 7 ", също осъден от Съединени американски щати през март 2016 година, трансформира името си на " Шенг Да 6 " 2 месеца по-късно, а по-късно и на " Ботуин 7 " в края на предходната година. Това се случва преди да се договорят последните наказания на Организация на обединените нации през декември. Въпреки измененията в името, и двата кораба остават в листата на глобите на Съединени американски щати.

 Откъде идват парите на Северна Корея?
Откъде идват парите на Северна Корея?

Основните източници са четири

" Ботуин 7 " посещава китайското пристанище Лянюнган през януари, а през същия месец " Ханг Ю 1 " дебаркира в Нингбо-Жоушан, също в Китай. И двата кораба, благосъстоятелност на компания, основана в Пхенян, са трансформирали имената си, с цел да не бъдат разкрити. Американски специалисти проучват голям брой правосъдни и корпоративни документи, с цел да открият връзки сред фронт компании и глобени субекти.

" Санкциите против Северна Корея значително са алегорични жестове на отрицание, които не демонстрират никаква опция да трансформират политическото държание на династията Ким ", счита Робърт Хуиш, учител в Университета Далхауси в Халифакс, Канада, който следи морския трафик на изолираната страна.

 Северна Корея: Какво остана за санкциониране?
Северна Корея: Какво остана за санкциониране?

Тръмп желае да наложи спомагателни ограничавания, само че разновидностите не са доста

Прилагането на наказания е най-голямото предизвикателство за администрацията на Доналд Тръмп, която убеди Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да наложи все по-строга мрежа от ограничавания. Министърът на финансите Стивън Мнучин неотдавна разгласи нови наказания против 27 сдружения и 28 кораба, които " доста ще попречат на способността на Северна Корея да прави лъжливи морски действия, улесняващи противозаконните транспорти на въглища и горива, и ще лимитират способността на режима да транспортира артикули през интернационалните води ".

Но намирането и следенето на взаимни предприятия и скрити връзки на Северна Корея е сложна задача за Министерството на финансите и за следователите на Организация на обединените нации.

 Колко печели Северна Корея от нуклеарните си опити?
Колко печели Северна Корея от нуклеарните си опити?

Пхенян ловко разиграва нуклеарната карта и всички му заплащат

" Един от забавните аспекти на напъните на севернокорейския режим за отбягване на глобите и генериране на доходи е какъв брой диверсифицирана е търговията му отвън Северна Корея. Някои от тези партньорски компании поддържат динамични търговски ползи и вериги за доставки с европейски и азиатски компании ", показва Бен Дейвис, някогашен чиновник на Министерството на финансите на Съединени американски щати и началник на проучванията в Kharon.

Повече от половината държави-членки на Организация на обединените нации, които трябваше да подадат отчети за осъществяването, не са го създали до септември 2017 година Следователите на Организация на обединените нации се оплакват, че доста страни реагират несъответстващо на изказвания и доказателства за нарушавания на глобите. Много държави-членки имат или слаби национални правоприлагащи организации, или конкуриращи се политически или правни цели, като оставя нарушителите на глобите да работят необезпокоявани.

 Колко коства горивото в Северна Корея?
Колко коства горивото в Северна Корея?

Пекин спря доставките на бензин и дизел за Пхенян в края на предишния месец

Ролята на Китай

Въпреки ограниченията на Китай да понижи търговията си със Северна Корея, точно Пекин подсигурява икономическата жизненост на Ким. Китайската помощ, търговия и вложения са от решаващо значение за обществената непоклатимост и икономическата продуктивност на Северна Корея и основен източник на технологии и твърда валута.

Въпреки че Китай затвори севернокорейските компании и взаимните предприятия, американските представители настояват, че управляващите в Пекин могат да създадат повече, с цел да засилят глобите против Северна Корея.

 Китайските банки всеобщо изтеглят парите си от Северна Корея
Китайските банки всеобщо изтеглят парите си от Северна Корея

Те са обезпокоени от американските наказания

Разплитането на връзките сред китайските и севернокорейските компании е най-трудната задача. През лятото Съединени американски щати глоби китайска въглищна компания за продажба на севернокорейски въглища и за хипотетично потребление на приходите за закупуване на други артикули за Пхенян, в това число нуклеарни и ракетни съставни елементи.

Компанията, основана в китайския град Дандонг, на границата сред Северна Корея и Китай, има корпоративна страница на Alibaba преди да бъде глобена и повече от дузина търговски сътрудници, измежду които 2 китайски държавни сдружения.

 Съединени американски щати предизвести Китай: Спрете петрола на Северна Корея или ние ще действаме
Съединени американски щати предизвести Китай: Спрете петрола на Северна Корея или ние ще действаме

Това е единственият метод да се повлияе на Пхенян

" Министерството на финансите от ден на ден преследва китайските артисти, с цел да изпрати на китайските водачи обръщение, че никоя компания не е сигурност. Администрацията залага, че това ще накара Китай да се тревожи за налагането на наказания по нов метод и да усетят резултата от глобите ", твърди Джордж Лопес, специалист по глобите и професор в Университета Нотр Дам.

Китай обаче не е единственият източник на търговия със Северна Корея. В отчета на Организация на обединените нации се показва основаната в Сингапур компания OCN, търговец на едро на електроника и първокласни артикули, изнасяща за Пхенян първокласни артикули, които са обект на наказания и поддържаща нерегламентирани финансови връзки с изолираната страна.

 Сингапур приключи търговски връзки със Северна Корея
Северна Корея изгуби още един значим търговски сътрудник

Седмият максимален търговски сътрудник на Пхенян се включи в глобите

През юли шефът на компанията Лео Нг назова " изцяло подправени " изказванията, че компанията изнася неразрешени предмети за Северна Корея в изявление пред локален вестник.

OCN обаче е обвързвана със севернокорейската Служба 39 - " загадъчен клон на държавното управление на Северна Корея, който се занимава с противозаконни стопански действия и генерира доходи за водачество на Северна Корея ", настояват американските управляващи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР