Докато в знак на добра воля Ангела Меркел (в центъра)

...
Докато в знак на добра воля Ангела Меркел (в центъра)
Коментари Харесай

ЕС иска Тереза Мей да поеме "конкретни ангажименти" за финансовите задължения на Великобритания

Докато в символ на благосклонност Ангела Меркел (в центъра) съобщи, че няма причина договарянията с Англия да завършат без договорка, Жан-Клод Юнкер сподели, че те към момента са на процедура блокирани

© Dario Pignatelli Още по тематиката
Европейски Съюз санкционира Турция с вярата да не я обиди

Англия и 27-те страни - членки на Европейски Съюз пробват да деескалират напрежението сред тях, по проблемите на миграцията продължава да има съществени различия
20 окт 2017
Бойко Борисов подлага на критика косвено Ангела Меркел за позицията й към Анкара

България е за опазване на връзките сред Европейския съюз и Турция
19 окт 2017
Колко ще боли Brexit без договорка

Въпреки че неуспехът на договарянията сред Англия и Европейски Съюз към момента е малко евентуален, само че за него се приказва все по-често
12 окт 2017 Посланията по отношение на Brexit договарянията по време на лидерския конгрес бяха смесени.Надеждите на английския министър председател Тереза Мей за пробив в договарянията по изискванията за излизане от Европейския съюз (ЕС) Англия по време на съвета на Европейски Съюз тази седмица останаха неоправдани. В обща декларация след двудневната срещата на 27-те водачи на страните членки на съюза те декларират, че Мей би трябвало да поеме " твърди и съответни задължения " за увеличението на обещаните разплащания от страна на Лондон, преди да стартират по този начин значимите за английското държавно управление търговски договаряния.

Досега Тереза Мей единствено един път е дефинирала готовността на английската страна да изплати дължимата сума към европейския бюджет и тогава тя я оцени на 20 милиарда евро. Европейските политици обаче желаят три пъти по-висока сума - 60 милиарда евро. Все още обаче нито една от двете страни не е излязла с ясна позиция какво влиза в така наречен " сметка за развода ", само че Тереза Мей пое уговорката да сложи настояването на европейските си сътрудници за разискване в Лондон.

Смесени послания

Посланията по отношение на договарянията по време на лидерския конгрес бяха смесени. От една страна, в символ на благосклонност, канцлерът на Германия Ангела Меркел съобщи, че макар неналичието на напредък в договарянията, e уверенa в позитивния им краен излаз. " От моята позиция мога да заявя, че няма причина да считаме, че договарянията няма да са сполучливи. Работим крепко това да се случи ", съобщи Ангела Меркел на конференцията след форума.

Френският президент Еманюел Макрон обаче резервира корав звук и съобщи, че " финансовите договаряния не са завършили даже на половина " и че до момента в който не се решат трите основни казуса - този с ирландската граница, с правата на европейците в във Англия и финансовия въпрос, няма по какъв начин да стартират комерсиалните договаряния.

Подобна беше позицията на Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейската комисия (ЕК), който съобщи, че думите на основния договарящ от европейска страна Мишел Барние за " блокаж " в договарянията не са пресилени.

Отстъпки и предизвестия от Мей

Британският министър председател не скри, че се усеща притисната от европейските водачи и изиска " ясни и незабавни " ограничения за започване на комерсиалните договаряния. Причината за това е мобилизацията на евроскептичните ѝ съперници от личната ѝ Консервативна партия към годишната конференция на Торите при започване на месеца. Мей ще има както вътрешнопартийни, по този начин и вътрешнокабинетни проблеми в Лондон, когато сложи на масата настояването на европейци за три пъти по-високо разплащане към бюджета на Европейски Съюз от плануваното. Освен това тя даде на заден във връзка с юрисдикцията на Европейския съд през август. Първоначалният проект беше Лондон да се изтегли напълно от него след края на двегодишните договаряния, само че в следствие остави малката врата за отчасти оставане под неговата пълномощия по време на (все още неизяснения) временен интервал.

Във всеки случай, европейските водачи подчертаха в общата си декларация, че чакат евентуално разрешаване на финансовия въпрос да докара до отваряне на втората фаза от договаряния след идващия лидерски конгрес през декември. Дотогава обаче топката е в полето на Мей, която би трябвало да убеди кабинета и съпартийците си от потребността от компромис по финансовите параметри на договорката. Другите тематики на Съвета на Европейски Съюз
Лидерите разискаха 19-месечния подробен проект, прочут като " лидерския дневен ред ", препоръчан от ръководителя на съвета Доналд Туск по-рано тази седмица. Целта му е да вкара в релси диалозите сред европейските политици, с цел да се избегне залитането в странични тематики. Туск желае още държавните управления да заплащат своите вноски по избрани планове (като тези, свързани с ограничение на миграцията от Африка, например), както и да поддържат и ползват на процедура общите политики, изработвани от Европейска комисия (като общия цифров пазар и миграционната рамка).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР