Докато в Северна Македония има език на омразата и някой

...
Докато в Северна Македония има език на омразата и някой
Коментари Харесай

Каракачанов за срещите София-Скопие: Няма смисъл от капалъ чарши разговори

Докато в Северна Македония има език на омразата и някой там счита, че ще употребява външни фактори, с цел да притиска България или че обстановката в България ще се промени, след вероятно промяната на държавното управление пролетта тази година, няма смисъл да беседваме и е губене на време. Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов часове преди срещата със специфичния представител на Северна Македония за връзките с България Владо Бучковски, представен от Агенция " Фокус ". 

" Вече трети път се срещаме по този въпрос. Смятам, че България има ясна позиция и е извънредно време в Скопие да стартират да четат решенията на българския парламент. Мисля, че от капалъ чарши диалози няма смисъл. Г-н Бучковски е доброжелателен човек. Той е с политически опит, образован човек, с положително отношение към България. Неслучайно е определен за договарящ и медиатор, само че мисля, че управляващите в Скопие го употребяват. Той е употребен, с цел да се показва благосклонност. Самият той има благосклонност, само че тези, които го изпращат, нямат благосклонност ", добави Каракачанов. 

По думите му, в Скопие повече от три години не са създали нищо, а в този момент не престават да разчитат на това, че макар решенията на българското държавно управление и парламент може да се реализира компромис с позицията на страната ни. " Това обаче е невероятно ", акцентира вицепремиерът. 

" Докато всеки ден отвориш учебника по История в Македония и вътре шише, че ние българите сме фашисти, окупатори и татари, диалог не може да има ", акцентира Каракачанов. Според него, аргументът на Северна Македония, че имат право да самоопределят идентичността си, е лекомислен. 

" Никой не ти дава такова право. Имаш право да защитаваш своята еднаквост такава, каквато е и от този момент, след като е зародила, а не крадейки непозната история да си създаваш подправена еднаквост и да ми казваш: " Ама не е европейско да ни отказвате да имаме своя еднаквост ". Вие си я имате. Идентичността, основана от Коминтерна, си я имате. Защитавайте си я и никой не ви протяга ръка на нея, само че цар Самуил е български цар и той не е воювал против България, както написа във вашите учебници. Ние българите не сме фашисти, окупатори, тъй като и към момента макар 70-годишните промени в езика, към момента приказваме между тях без преводачи. Говорим на един език ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР