Докато в парламента спорят как да се разпределят големите средства

...
Докато в парламента спорят как да се разпределят големите средства
Коментари Харесай

Скандал заради „Мариците“: Работници бойкотираха срещата с властта

Докато в Народното събрание спорят по какъв начин да се разпределят огромните средства по териториалните проекти, още веднъж поради тях в Стара Загора стана скандал сред властта и работещите в Маришкия басейн.

Хората отхвърлиха да се срещнат със заместник-министъра на енергетиката и даже го изгониха.

Причината - планът на ръководещите е оповестен доста късно

Стотици работещи в „ Мариците “ посрещнаха и изпратиха представителите на властта, пристигнали в Раднево. На несъстоялата се среща трябваше да бъдат разисквани териториалните проекти, съгласно които силата от въглищните централи би трябвало да спадне до 2026-а година.

„ Срещата през днешния ден нямаше по какъв начин да се състои + скандалните териториални проекти за обективен преход бяха оповестени на обществените сътрудници през вчерашния ден, желаят през днешния ден да ги обсъдим и на следващия ден да бъдат признати в министерски съвет “, сподели Деян Дяков от КНСБ.

Ако проектът бъде импортиран, хиляди служащи в комплекса ще изгубят работата си в идващите 3 години, а цената на силата ще се увеличи, сигнализират синдикатите.

Енергетици и синдикати упорстват Териториалният проект да бъде отложен с месец – време, в което да има публично разискване. А властта им отговори задочно, че срокът за представянето им изтича след два дни.

„ За страдание, те не могат да бъдат удължавани, само че има една добра опция в границите на формалните договаряния с Европейската комисия, които са идващите три месеца, да бъдат още веднъж взети под въздействие нови оферти, които досега по някаква причина не са били регистрирани “, уточни Красимир Ненов, зам.-министър на енергетиката.

„ Ако до края на деня министър Денков не одобри нашите условия, на следващия ден блокираме няколко пътни артерии “, заканиха се от КНСБ.

“Трябва да имаме потенциал от въглищни централи, само че да развиваме и другите възобновими източници ”, съобщи Денков

Отговорът на премиера - изискването на Европа, с цел да ни отпусне близо 1 милиарда и 400 млн. лв., е териториалните проекти да бъдат признати до на следващия ден следобяд.

Затова сутринта Министерският съвет се събира изключително. Денков обаче съобщи, че договарянията със синдикатите ще продължат до последния миг, а още корекции ще има и в месеците след представянето.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР