Докато в някои страни допълнителното възнаграждение е почти задължително, то

...
Докато в някои страни допълнителното възнаграждение е почти задължително, то
Коментари Харесай

Задължително ли е и колко бакшиш е прието да оставяме в различните държави

Докато в някои страни спомагателното заплащане е съвсем наложително, то в други оставянето на бакшиш се смята за засегнатост Въпросите като, какъв брой бакшиш би трябвало да оставим и непременно ли би трябвало да заделим някой $ или евро за в допълнение заплащане, постоянно са будили различие в хората.

За едни, това е нещо изцяло обикновено, изключително, в случай че са удовлетворени от обслужването, за други, това е нещо, което в никакъв случай няма да създадат, а за трети, тази тематика е същинско табу. Сигурни сме, че най-малко един път в живота ви се е случвало да изпаднете в неловка обстановка, изключително, когато се намирате в друга страна и ви донесат сметката в ресторанта.

Дали би трябвало да оставите бакшиш или не? Ето по какъв начин стоят нещата по света:

Франция

В заведенията за хранене и кафенетата във Франция бакшиш в размер на 10 до 15 % е нещо всекидневно, написа Elle. " Льо пурбуар ", както го назовават французите, се оставя на масата дружно със сметката. В хотелите даването на " пари за почерпка " не е наложително, а в случай че се возите в такси, 10 % от сметката са изцяло задоволителни да оставите на водача и то единствено, в случай че сте удовлетворени.

Англия и Ирландия

В английските заведения за хранене бакшишът, или от британски " вид " - е в размер на 10 до 15 % от сметката. В Ирландия - най-много 10 на 100. Ако в сметката е вписан и " сървис чардж ", бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и питейните заведения не се дава бакшиш. Ако някой клиент желае да отдаде дължимото на бармана, го черпи с едно пиво. За пиколото в хотела обаче туристите би трябвало да отделят един паунд, а в такситата сметката се закръгля.

Китай

Внимавайте! В Китай оставянето на бакшиш не е традиция и на доста места се смята за засегнатост или пренебрежение. Може да си позволите да оставите бакшиш единствено в огромните туристическите центрове, където обслужващият личен състав се радва на към 10 % бакшиш, чистачите в хотелските стаи на към 2-3 юана (което се равнява на към 50 стотинки), а екскурзоводите – на към $.

Италия

В Италия бакшишът, или така наречен " коперто " е вкючено в сметката и съставлява един тип такса за покривката на масата, хляба и водата, които ви носят. В взаимозависимост от класа на ресторанта, копертото може да варира от 2 до 10 евро на човек. А този, който е останал изключително удовлетворен, може да остави няколко монети на масата. В заведенията за хранене за бързо хранене има специфични чинийки за тази цел. Закръглянето на сметката в таксито също е нормална процедура.

Португалия и Испания

Оставяне на монети от два и пет цента се смята за извънредно невъзпитано в Португалия и Испания. В заведенията за хранене на масата се оставят едри монети и банкноти, равняващи се на сред 10 и 15 % от сметката.

Египет

В заведенията за хранене в Египет, както и в останалите северноафрикански страни, е всекидневно да се оставят 10 до 15 % от общата сметка като бакшиш. Сметката в таксито постоянно се закръгля, а камериерките и пиколото са удовлетворени, в случай че получат дребни суми в границите на едно евро.

Съединени американски щати и Канада

Тъй като заплатите на обслужващия личен състав са доста ниски, да оставите бакшиш в Съединени американски щати и Канада е наложително. 15 до 20% е задоволително за сметка в ресторант или някой дайнър. За таксиметровите водачи е признато да получават по 15% бакшиш, а чистачите и портиерите в хотелите – по 1 канадски или 2 щатски $.

Тайланд и Малайзия

Тук са възприети западните обноски. 10 % в ресторанта е нормалният бакшиш. Даването на по-малко от 10 бата, равняващи се на към 50 стотинки, се счита за засегнатост.

Япония

Както в Китай, оставянето на бакшиш в Япония не е традиция и тук-там с по-малко интернационалните туристи може да се счете като засегнатост. За положителното обслужване се благодари с подарък, а в огромните хотели – с един до два $.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР