Докато в България членовете на Народното събрание се , в

...
Докато в България членовете на Народното събрание се , в
Коментари Харесай

Прокурор-звезда от Републиканците ще разследва Джо Байдън за Garage Gate

Докато в България членовете на Народното събрание се, в Съединени американски щати беше назначен специфичен прокурор, който да ревизира дали настоящия президент е нарушил закона по случая с изнесените непозволено поверителни държавни документи.

Вече е известно, че Байдън е съхранявал над 20 секретни документа от времето си като вицепрезидент на три разнообразни места. Някои от тях са били мощно поверителни.

Главният прокурор Мерик Гарланд назначи в четвъртък 49-годишния прокурор Робърт К. Хър.

Той съзнателно избра републиканец, който е бил в Министерството на правораздаването при Доналд Тръмп и по-късно е изпратен в Мериленд като федерален прокурор.

" Назначаването на Хър показва, че Министерството на правораздаването е без значение и се управлява единствено от обстоятелствата и закона ", сподели Гарланд. В Мериленд Хър си сътвори име на ловджия на корупция. Бившата кметица на Балтимор, да вземем за пример, която се е обогатила на поста, е наказана на три години затвор по самодейност на американския прокурор Хър.

Като специфичен проверяващ, известният като безкористен прокурор ще проверява дали в " Garage Gate " има детайл на закононарушение.

Името " Garage Gate " беше обещано от американските публицисти, тъй като множеството от документите излязоха на бял свят в гаража на Байдън в дома му в Делауеър, където се намира тъмнозеленият Corvette, с който президентът толкоз се гордее.

Първата партида документи беше открита в някогашен офис на Байдън във Вашингтон преди два дни. Президентът съобщи, че бил сюрпризиран. След като бе открита първата партида класифицирани бумаги, юристите на Байдън обявиха, че Националният списък на Съединени американски щати е известен за случая, а документите са му били предадени.

Съгласно американските закони всички досиета от Белия дом, в това число класифицираните, би трябвало да бъдат предадени на Националния списък на Съединени американски щати след края на мандата на администрацията. Във вторник Байдън съобщи, че е бил " сюрпризиран " да научи за откритието им.

Въпросът, който се преглежда от Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, докара до нови офанзиви от страна на републиканците. Те се пробват да създадат съпоставяне сред случилото се и следствието за погрешно боравене с класифицирани документи против Доналд Тръмп.

Байдън vs Тръмп

През август предходната година сътрудници на ФБР претърсиха имението на Тръмп във Флорида и иззеха повече над 10 хиляди файла, които Тръмп не е предал на Националния списък. Над 300 от откритите документи бяха обозначени с " класифицирано ", а някои от тях бяха с гриф " строго секретно ".

" КЪДЕ е ФБР? КЪДЕ е трагичният обиск? В тази страна имаме две системи на правораздаване: една за тях и една за нас ", написа републиканецът от Тексас Рони Джаксън в Twitter.

Разкритията към секретните документи на Байдън привлякоха вниманието и на самия Тръмп, който повтори същата изразителност и написа в обществената си мрежа: " Кога ФБР ще извърши обиск в многочислените домове на Джо Байдън, може би даже в Белия дом? "

Случаите обаче не са еднопосочни.

След като Тръмп напусна президентския пост, Националният списък откри, че значими документи не са били предадени назад на институцията, което провокира многочислени апели файловете да бъдат върнати. Особена реакция или дейности от страна на Тръмп нямаше. В последна сметка въпросът беше отправен до Министерството на правораздаването, което извърши утвърдено от съда претършуване в дома на предприемача.

От своя страна, екипът на Байдън непринудено е върнал откритите документи на архива и си сътрудничи с управляващите от ноември насам. Белият дом обаче не разяснява за какво за случилото се се схваща едвам в този момент. Не е ясно и дали ще стартира някакво следствие по този мотив против сегашния президент

Каква информация се съдържа в документите на Байдън?

След като напуща пост си на вицепрезидент през 2017 година, Байдън поддържа офис в Центъра за дипломация и световна ангажираност " Пен Байдън " във Вашингтон. Именно там са открити чувстивтелните документи за националната сигурност. Центърът е обвързван с Пенсилванския университет и продължава да действа без значение от администрацията на президента.

Според източници на CNN измежду документите включиват бележки на американското разузнаване и осведомителни материали, които обгръщат тематики за Украйна, Иран и Англия в интервала сред 2013 и 2016 година Те са били открити в три или четири кутии.

По-голямата част от файловете в офиса обаче съдържали персонални документи на семейство Байдън, в това число материали за организацията на погребението на сина им Бо Байдън и съболезнователни писма.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР