Докато в Афганистан продължава гражданската война, местното население в големите

...
Докато в Афганистан продължава гражданската война, местното население в големите
Коментари Харесай

Колко струват имотите в Афганистан

Докато в Афганистан продължава гражданската война, локалното население в огромните градове обезверено се стреми да води един естествен живот. Защо пазарът на недвижими парцели в Кабул не би могъл да бъде отъждествен като перспективен за вложителите? Населението на Афганистан наброява съвсем 30 милиона души. Близо една трета от тях живеят на ръба на бедността по данни на Световната банка от 2014 година През 2016-а Афганистан зае 23-то място в класацията на Global Finance Magazine на най-бедните страни на планетата и 7-мо измежду най-корумпираните страни съгласно класацията на Transparency International. Държавата обаче е измежду водачите по произвеждане на опиат в света. Какво съставлява пазарът на недвижими парцели в страната?

Имотни разногласия

Хаотичност. Това е една от главните характерности на локалния пазар. В страната няма кадастрална система и по информацията на Управлението по интернационална търговия на Съединени американски щати, към 80% от покупко-продажбите се подписват импровизирано, без каквито и да било документи, които да удостоверят правото на благосъстоятелност на продавача.

Именно заради това един имот принадлежи по едно и също време на няколко притежателя, а локалните съдилища не са в положение дейно да решат сходен спор. Като цяло пазарът на недвижими парцели е едва урегулиран: законите са непълни и спорни, а юристите, които работят с недвижими парцели, не имат нужната подготвеност.

Световната банка, която е проучила воденето на бизнес в пет от провинциите на Афганистан – Кабул, Балх, Херат, Нангархар и Кандахар, е пресметнала, че регистрирането на парцел след покупка в столицата, лишава приблизително 8 месеца и коства към 5% от цената на договорката.

Незаконното строителство

Близо 70% от жилищата в страната са издигнати нелегално, споделя Джавад Пейкар, шеф на Независимото ръководство на парцели (ARAZI) на Афганистан. За да се получи публично позволение за строителство в Кабул, е нужна една година, а цената, която би трябвало да се заплати вложителя е близо 80% от цената на обекта. В Кандахар е по-бързо и по-евтино – към 3 месеца и 28% от цената на инвестицията. Като цяло, с цел да получат позволение за градеж на бизнесмените ще им коства два пъти по-скъпо, от която и да е било друга страна в района.

Едва през 2016 година управляващите започнаха битка с проблемите свързани с незаконните постройки. В ARAZI към този момент е пуснат пилотен план за регистрация на обектите, които са нелегално издигнати в Кабул от 2001 година до момента. Ако той покаже положителни резултати, управляващите възнамеряват да осъществят сходна самодейност и в други райони на страната.

Търсене на евтини жилища

По данни на Международния валутен фонд (МВФ), през 2010 година задграничната помощ е била в размер на 97% от Брутният вътрешен продукт на Афганистан. Коалицията на НАТО и страните донорки раздаваха обилно пожертвования. По публични данни, става дума вложения в размер от 2 до 10 милиарда USD на година. Така да вземем за пример, през 2005 година в Кабул е продължавал строителния взрив, по време на който са били издигнати доста на брой жилища в първокласния сегмент за задгранични, експерти, служащи на посолства, адвокати и държавни служители.

Но през 2012 година обединението на НАТО афишира решението си да напусне страната. Редица планове са замразени, а цените на недвижимите парцели в Кабул за няколко месеца са спаднали сред 30% и 50%. Инвестиционната прелест към страната внезапно е намаляла.

Това обаче не води до изцяло неявяване на търсене към днешна дата. По публични данни популацията на Афганистан в интервала 2004-2017 година се е нараснало съвсем с 40%. По данни на Министерство на градското развиване и жилищното строителство на страната годишно на нея са й нужни 500 000 жилища. За последните 5 години популацията се е нараснало от 3.2 млн. души на 4 млн. Към Кабул се насочват доста от хората от селските региони с вярата да си намерят работа и да имат по-безопасен живот.

По данни на уеб страницата Numbeo, цената на квадратен метър жилищна повърхност в центъра на Кабул се движи сред 650 и 1500 USD, а в покрайнините – от 300 USD до 600 USD. Наемът на едностайно жилище е от 50 USD до 300 USD на месец.

Перспективите пред имотния пазар

Редица от анализаторите считат, че продължаващият спор усилва вероятността и идващото потомство афганистанци да повтори ориста на своите родители: през днешния ден доста деца не вървят на учебно заведение, доста от фамилиите напущат домовете си в търсене на леговище.

Икономическата и обществена рецесия задълбочава неравенството, което на свои ред основава удобна почва за разпространяване на корупцията и прането на пари най-малко за идващите 15 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР