Докато усилията в България са насочени предимно към говорене за

...
Докато усилията в България са насочени предимно към говорене за
Коментари Харесай

България е пропуснала да получи финансиране по Фонда за модернизация

Докато напъните в България са ориентирани най-вече към говорене за проблемите на енергийната система, страната е пропуснала да приготви планове в тази сфера и да получи за тях финансиране от Европейски Съюз през Фонда за рационализация.

Това е специфичен инструмент за 10 страни членки с по-ниски приходи, който ще подкрепя планове до 2030 г България и Латвия обаче са пропуснали първия прозорец за кандидатстване в края на 2021 година, когато фондът даде близо 900 млн. евро на осем страни бенефициери. Инвестициите са съсредоточени в Чехия (320 млн. евро), Естония (26 млн. евро), Хърватия (2 млн. евро), Унгария (34 млн. евро), Литва (28 млн. евро), Полша (346 милиона евро), Румъния (23 млн. евро) и Словакия (120 млн. евро).

По право България ще получи близо 6% от общия запас на фонда, или 16 095 825 евро. Извън това обаче огромното финансиране може да се вземе единствено с съответни планове, които Европейска комисия да утвърди.

Изпускането на следващата опция към промяна на мощно подлагания на критика от Брюксел енергиен бранш Министерството на енергетиката (МЕ) изяснява по следния метод пред " Капитал: " Откакто бе взето решение за установяване на МЕ за виновна институция за асортимент на планове и действия от Модернизационния фонд, ние работим интензивно, с цел да наваксаме насъбраното забавяне. Правилата на фонда изискват дефинирането от страна на всяка страна бенефициер на ясни капиталови цели, на които да дават отговор плановете за финансиране. По тази задача работи сега екипът на МЕ в тясно съдействие с необятен кръг заинтригувани страни. " Задължително условие при определянето на предпочитаните планове за кандидатстване по фонда е обезпечаване на цялостна синергия и допълняемост с финансирането от други източници, в това число оперативни стратегии, План за възобновяване и резистентност, Иновационен фонд и други, с цел да не се позволява финансиране на едно и също нещо от няколко източника, прибавят от министерството.
Реклама Как се кандидатства?
По-голямата част от ресурсите на Фонда за рационализация (най-малко 70%) би трябвало да бъдат вложени в предпочитани области:

произвеждане и потребление на електрическа енергия от възобновими източници; възстановяване на енергийната успеваемост (включително в превоза, постройките, селското стопанство, отпадъците); енергиен запас; рационализация на енергийните мрежи (включително топлопроводи, мрежи за транспорт на електрическа енергия, увеличение на връзките сред страните членки); поддръжка за обективен преход в подвластни от въглерода райони в страните членки (включително поддръжка за преназначаване, преквалификация и повишение на квалификацията на служащите, обучение, начинания за търсене на работа и започващи предприятия в разговор със обществените партньори).

Всички вложения, отговарящи на условията, само че попадащи отвън предпочитаните области, се смятат за " неприоритетни вложения ". Фондът за рационализация може да покрие до 70% от съответните разноски за неприоритетни вложения, стига останалите разноски да се финансират от частни източници.

Фондът не може да финансира вложения, които включват твърди изкопаеми горива, в случай че тези вложения не са свързани с дейно и стабилно централно отопление в България и Румъния (държави членки с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията под 30% от междинния за съюза през 2013 г.). Това значи да вземем за пример, че средства биха могли да бъдат получени за, тъй че сдружението да излезе от порочния кръг на загубите.
Реклама Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР