Докато украинската армия нанася удар след удар в района на

...
Докато украинската армия нанася удар след удар в района на
Коментари Харесай

Как действат украинските партизани

Докато украинската войска нанася удар след удар в региона на Херсон, загатвайки по този метод за подготовка за контранастъпление, друга невидима мощ им оказва помощ от другата страна на фронта - войска от партизани, мрежа от сътрудници и информатори, които работят в тила на врага , обобщава в обзорен материал Руската работа на Би Би Си.

Украинският град Николаев става в действителност щаб на съпротивителното придвижване на южния фронт. Край пътя има големи билбордове, изобразяващи фигура в качулка със прикрито лице и надпис: " Херсон. " Рух опору " (така се назовава съпротивителното движение): партизаните виждат всичко. " Плакатът има за цел да изнерви съветските окупатори и въпреки това да окаже морална поддръжка на тези, които са попаднали под тяхна власт, разясняват от Би Би Си.

" Рух опору ": не е единствено една група... Масово е... тотална опозиция ", упорства събеседникът на английската медия, наименуван условно Саша. Той крие лицето си с маска.



Малко преди да стартира войната Украйна укрепи своите специфични сили, частично с цел да сътвори и ръководи съпротивително придвижване . Властите даже разгласиха указания за кандидат-партизани в PDF формат: по какъв начин да режат гуми на колите на нашествениците, да наливат захар в резервоарите им или по какъв начин да не се подчиняват на заповеди по време на работа .

" Бъди раздразним ", гласи да вземем за пример една от инструкциите.

Но екипът от информатори на Саша прави нещо друго: те наблюдават придвижванията на съветските войски в Херсон.

" Да кажем, че през вчерашния ден забелязахме нова цел, изпратихме я на военните. След ден или два тази цел към този момент я няма... Така живеем ", споделя Саша, показвайки ни разнообразни видеоклипове, които получава всекидневно от прилежащия район.

" Идва ескорт... Вижте... Някой се движи по пътя и знае, че там има база, която може да е завзета от окупаторите. Ето, той отива и снима всичко това, с цел да разберем каква техника има там ", разяснява той.

Саша разказва своите сътрудници като украинци, които " не губят вяра за победа и желаят страната да им бъде освободена ".

" Разбира се, че има боязън - признава Саша. - Но службата към родината е по-важна. "

Със Саша работи друга група, която изпраща дронове през фронтовите линии до Херсон, с цел да наблюдават цели за военните. Всички участници са доброволци, а не бойци. Чрез обществените мрежи събират пари за скъпата си техника .

Сергей, командирът на групата, отглеждал декоративни растения преди войната, само че решил да се причисли към борбата на южния фронт, откакто видял телата на цивилни, убити в Буча.

" Психологическото ми положение просто не ми позволяваше да си заставам у дома - заради това, че не разбирах защо мога да мисля или какво друго мога да върша, до момента в който войната продължава ", изяснява Сергей.

Пътят, който е избрал, е извънредно рисков. Неговата група от четирима души е обстрелвана от съветски войски всякога, когато излизат на задача, само че до момента са избегнати жертви.



" Понякога се оказва, че работим обикновено и не попадаме под обстрел, само че от време на време стрелят по нас на излизане ", Сергей подвига плещи и се разлива в мека усмивка. " Разбирам, че до известна степен това е шанс, и рано или късно това може да се случи.Но какво мога да направя по въпроса? Нищо,по-добре е просто да не мислиш за това.По-добре е да си вършиш работата умерено.Ако ми се случи това,поне няма да е на вятъра, а в името на нещо. "

Партизаните се борят, с цел да попречат на окупацията на Херсон от съветските войски да стане непрекъсната - да осуетят референдума, който Москва явно се готви да организира там.

Русия към този момент вкара рублата на тази територия и пусна мобилните си връзки, като залива украинците с агитация от съветските държавни телевизионни канали. Местните публицисти или избягаха, или се скриха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР