Докато цените у нас все още не могат да бъдат

...
Докато цените у нас все още не могат да бъдат
Коментари Харесай

Гърция въведе нови мерки, облекчаващи цените за крайния потребител. А у нас кога?!

Докато цените у нас към момента не могат да бъдат укротени, тези в прилежаща Гърция вървят все по-уверено надолу. Това се случва с помощта на ограниченията, взети от страната, които освен работят против инфлацията, а и подкрепят опазването на пазара от нелоялни облаги и подвеждащи отстъпки.

 

От съвсем 13.5 млн. евро санкции, наложени неотдавна, към този момент са събрани повече от 50%, а останалата част е доказана от данъчната работа. Министърът на развиването Костас Скрекас изясни, че събираемостта на санкциите е безспорна, контролът е непрекъснат, а при потребност ще бъдат подхванати и спомагателни ограничения за всички категории артикули с безпричинно високи цени.

Скрекас твърди, че когато държавното управление открие дисфункция, не се колебае да наложи тежки санкции даже на огромни или мултинационални компании. Така гърците се радват на ненадейно понижение на цените с до 20%.

 

Инициативата „ Трайно понижение на цените “ включва 1300 продукта от 100 доставчика, които са понижили цените на рафта с най-малко 5% за идващите 6 месеца, като остава в действие „ Битовата кошница “, осигуряваща достъп до избрани продуктови категории на по-ниски цени. Проверките за печалбарство и подвеждащи отстъпки, са непрекъснати. Само за 2023 година, са осъществени 25 267 такива инспекции и са наложени 1865 санкции на стойност 13 416 790 евро.

 

Вече са в деяние и 4 нови ограничения против повишаването:

 

№1

Общите отстъпки на доставчиците в супермаркетите се понижават с 30% и изгодата се трансферира към потребителя със съответното понижение на цените на тези артикули на рафтовете. Тази мярка се ползва да вземем за пример за перилни препарати, домашен почистващи препарати, пасти за зъби, душгелове, шампоани и бебешки пелени.

 

№1

За да се предотвратят неоправдани надценки, доставчиците, които покачват цените на продуктите, нямат право да вършат промоции за продуктите, които са надценили в продължение на три месеца. Тази мярка важи за всички артикули, продавани в супермаркетите. Очевидно е, че за снабдители, които поддържат или понижават цените, промоциите в интерес на потребителите са позволени.

 

№3

За да има безспорна бистрота във веригата на доставки от полето до рафта, доставчиците се задължават да продават продуктите на дребно на чисти цени. Само кредитна фактура до 3% е позволена за връщане на артикул или доставка. Мярката касае пресните плодове, зеленчуци и месо.

 

№4

Наложен е таван на брутния марж на облагата на фирмите, които внасят, създават и популяризират бебешко мляко в Гърция. Таванът се дефинира като общ брой от оперативните разноски на компанията за съответната продуктова категория и до 7% комерсиална облага. Разследването на две от четирите компании за млека за кърмачета е завършило, а за другите две продължава и по информация има констатации, за които се чака да бъде оповестена тежка санкция. Причината – бебешкото мляко в Гърция скандализира купувачите поради цената – с 213% по-висока от други европейски страни.

 

В последна сметка, търговците одобряват строгите ограничения с концепцията, че всичко, което е положително за потребителя и усилва неговата покупателна дарба, е добре и за търговеца.

Инфо: Уикенд

Тагове: Гърция цени потребители търговци мерки нови мерки драконовски мерки глоби мултинационални компании проверки Костас Скрекас
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР